Annons
Nyheter

Bankrånaren överklagar dom

Nyheter • Publicerad 12 november 2008

FÄRJESTADEN

Bankrånaren på Ölands Köpstad fick två års fängelse av tingsrätten. Nu överklagar 24-åringen domen till hovrätten.

Annons

– Den enda bevisningen som pekar i riktning mot att nn skulle kunna vara gärningsmannen är att hans DNA återfunnits på den så kallade bombväskan och på en av de fyra tejpändarna som funnits på väskan, skriver 24-åringen  genom sin advokat Lisa Niklasson i sin överklagan till hovrätten.

”RIMLIG FÖRKLARING”

Enligt advokat Niklasson är 24-åringens förklaring att han lämnat ut sin väska på gatan för att tömma sin lägenhet på saker och att någon då tagit väskan, en ”rimlig” förklaring.

– Den har inte motbevisats på något sätt av åklagaren, skriver advokat Niklasson i överklagan.

Tingsrätten ansåg att det fanns övertygande bevisning för att 24-åringen från Färjestaden verkligen var den man som rånade Ölands Bank på Ölands Köpstad. Han dömdes både på DNA-bevisningen, men också på vittnesuppgifter som säger sig ha sett 24-åringen, eller i vart fall en person med mycket snarlikt signalement, komma springandes längs med Storgatan efter rånet.

MILDARE GRAD AV RÅN

Noteras bör att 24-åringen dömdes för den mildare graden av rån. Detta eftersom tingsrätten inte ansåg det bevisat att rånaren använt sig av en riktig pistol för att hota två små barn, deras mamma, samt bankpersonal med.

24-åringen säger sig vara helt oskyldig. Genom sin advokat begär han en utredning från SKL med mätning av gärningsmannens längd utifrån informationen från video från banklokalen och bilder som togs av kunder i en angränsande butik. 24-åringen är 184 centimeter lång, vilket är längre än vad vittnen beskrivit gärningsmannen som. Vittnesuppgifter har också berättat att gärningsmannen talat svenska med brytning, vilket några beskrivit som förställd.

Lisa Niklasson omskriver sin klient som ”etnisk svensk och talar stockholmska”. Vidare vill mannen se en utredning om ingående samtal till sin fasta telefon vid tiden för rånet. Detta för att kunna påvisa alibi vid tidpunkten för rånet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons