Nyheter

Banarkitekt sågar Ekerum

Nyheter • Publicerad 21 juni 2010

EKERUM

Golfarkitekten Peter Nordwall, med banorna på Ekerum i sitt CV, är mycket skeptisk till Ekerums utbyggnadsplaner i sin nuvarande form.

– Det är som att skjuta sig själv i foten, anser han i en konsekvensutredning.

Det förslag Ekerum vill bygga efter sågas av landets mest meriterade golfarkitekt Peter Nordwall, för övrigt på hemmaplan då banorna Långe Erik och Långe Jan bär hans signatur.

Utredningen överlämnades till beställaren Ekerum Golf & Resort i februari för att mötas med tystnad.

– Den har inte utnyttjats eller ens kommenterats. Trots att det i utredningen fanns alternativa konstruktiva förslag som i hög grad borde ha intresserat en kreativ exploatör, säger en person med insyn i turerna runt Ekerums expansionsplaner.

I FOTEN

Ölandsbladet har tagit del av Peter Nordwalls konsekvensutredning där den välmeriterade banarkitekten underkänner Ekerums byggplaner i sin nuvarande form.

– Golfbanorna har helt fått underordna sig bebyggelsen och de negativa konsekvenserna för dessas attraktionsvärde blir därför mycket stora, hävdar han.

Det Peter Nordwall påstår sig ha hittat är olösta och oacceptabla säkerhetsproblem och mycket allvarliga störningar på spel- och naturupplevelse.

– Med tanke på att golfbanorna är Ekerums viktigaste ”handelsvara”, måste det betraktas som en olycklig, logisk kullerbytta att försöka maximera fastighetsintäkterna på bekostnad av det viktigaste försäljningsargumentet, skriver han i utredningen och påpekar att en golfbana med dålig säkerhet och par 69 har lågt attraktionsvärde.

– Att försöka förverkliga kommunens arbetsmaterial i sin nuvarande form (alternativ A med 323 hus/lägenheter) skulle således vara att ”skjuta sig själv i foten”!

FLYTTA

Två motalternativ lanseras i konsekvensutredningen där alternativ B syftar ”till att finna en kompromiss mellan optimal husexploatering och en strävan att bevara golfanläggningens nuvarande attraktionsvärde”.

Detta alternativ skulle ge utrymme för 302 hus/lägenheter med bibehållen god säkerhet och par 71 på Långe Erik.

Alternativ C, vars grundläggande pusselbit är att flytta den nuvarande drivingrangen till ny plats på egen eller förvärvad mark öster om väg 136 och där utveckla den till en modern träningsanläggning av internationell ”Akademi-karaktär”, kan enligt Nordwall inte bara behålla golfbanornas attraktionskraft utan också öka hela anläggningens status.

TVIVEL

Peter Nordwall låter även förstå att han har vissa tvivel kring Ekerums satsning som sådan.

– Att banans kapacitetsöverskott skulle motsvara 300 hus plus ett hotell med 100 rum förefaller dock inte troligt och en djupare analys vore önskvärd, anser han.

I den kommunala sfären är ärendet ”fördjupad översiktsplan Rälla - Stora Rör” i utställningsfasen. Kommunstyrelsen godkände nyligen utställningshandlingen för utställning under sommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.