Annons
Nyheter

Böda skola hotas – barn flyttas till Åkerboskolan

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2006

BÖDA

Mellanstadie-barnen på Böda skola flyttas nästa läsår till Åkerboskolan.– Det föds för lite barn och ibland blir skolorna för små för att bedriva skoverksamhet. Ur pedagogisk synvinkel känns mitt förslag rätt, kommenterar skolchefen Maude Wollström.

Annons

I det tysta har diskussionen kring Böda skolas framtid pågått under flera månader. För få barn gör att utbildningsnämnden i Borgholm inom kort väntas fatta ett för skolan och eleverna drastiskt och omvälvande beslut.

– Mitt förslag, som jag presenterade för arbetsutskottet i måndags, är att de elever som nästa höst ska gå i årskurs 3, 4, 5 och 6 flyttar till Åkerboskolan.

– Detta är inte resultatet av besparingskrav, utan helt en pedagogisk fundering från min sida, förklarar skolchefen Maude Wollström med tillägget:

– Ibland blir skolorna för små och då är det dags att se över verksamheten och där är vi nu. Fakta är att skolorna i kommunen varje år tappar 50-60 elever på grund av att det föds för få barn.

Hon betonar samtidigt att inget beslut fattats.

– Det är fortfarande ett förslag. Om beslutet blir enligt förslaget stängs inte Böda skola. De yngre barnen ska gå kvar.

sorg

Skolans rektor Rolf Hellborg både beklagar och förstår stängningen av mellanstadieverksamheten och flytten av elever.

– Som det ser ut inför läsåret 2007/2008 är antalet elever i trean noll (0), fyran har sex elever, femman har två och sexan fyra. Detta berör tolv elever och jag måste ärligt erkänna att jag haft svårt att hitta motargument till flytten, åtminstone när det gäller de närmaste åren.

– Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att barnantalet är så lågt att diskussionen uppstår och jag förstår att man tittar på det här. De föräldrar jag pratat med har reagerat ungefär som jag, med sorg. Man förstår...

Annons

trenden vänt

Ett föräldrarmöte ska äga rum i kväll (torsdag) och även om tongångarna för stunden är dystra vill Rolf Hellborg inte ge slaget förlorat. Det finns hopp för Böda skola.

– Trenden har vänt. Det fyller på underifrån, till exempel kommer det sju förskolebarn nästa höst. Med den här lösningen, genom att endast flytta årskurs tre till sex och behålla övrig verksamhet, är det inga större svårigheter att uppgradera skolan igen om trenden fortsätter.

En liknande linje är Maude Wollström inne på.

– Om det flyttar in många barn får man titta på det.

Skolchefens förslag ska diskuteras i utbildningsnämnden den 29 augusti och vid ja kommer del-stängningen av Böda skola att presenteras för kommunledningen i samband med budgetberedningens tredagars-möte den 19-22 september.

Södvik/Bredsättra

Sven-Göthe Lidheim, centerpolitiker med tydlig landsbygdsprofil, är ordförande för utbildningsnämnden och har därmed fått en högst delikat fråga på bordet mitt under brinnande valrörelse. För centern är landsbygdsskolorna heliga – till en viss gräns.

– Det finns en gräns där vi måste pröva den pedagogiska och sociala situationen i förhållande till värnandet av småskolan och i Böda skola är den gränsen nådd nästa år, argumenterar

Sven-Göthe Lidheim och ser ingen konflikt i sin politikerroll.

Annons

– Mitt politiska ansvar, enligt det uppdrag jag har, utgår alltid från verksamhetens och barnens bästa.

Är fler småskolor i farozonen?

– Vi följer utvecklingen noga och har fört diskussion om Bredsättra och även tittat på Södvik, men idag finns inget uppdrag om förändringar på dessa skolor.

– Till 2007 kommer inget att hända, lovar Sven-Göthe Lidheim, men kan samtidigt inte sträcka sig längre än så i tid.

– Nej, vi måste ständigt pröva verksamheten och vi tittar hela tiden på hur förutsättningarna ser ut.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons