Annons
Nyheter

Avstamp för diger Skördefest

Nyheter • Publicerad 6 september 2007

BORGHOLM

– Kvällens möte ska vara en avskjutningsramp för för ytterligare en succé 2007. Det finns säkert några som har frågor kring den senaste tidens skriverier i pressen, och till er vill jag säga: Låt oss fokusera på Skördefesten och skapa arbetsro. Vi vill inte sopa något under mattan, men ikväll håller vi oss till agendan.

Annons

Så inledde Rolf Attoff årets Avstamp inför Ölands Skördefest i tisdags kväll, ett möte med ett trettiotal punkter på dagordningen.

Rolf Attoff noterade att antalet aktviteter i år blir drygt 1 000 (1997 var de knappt 100) och dessa lockade sammanlagt närmare en kvarts miljon besökare.

– Tänk på de siffrorna. Rolling Stones samlade cirka 50 000 på Ullevi, inte kring köksbordet hemma hos Anne Wilks utan i Göteborg, och Hultsfredsfestivalen hade 30 000 som mål. Försäljningsiffrorna är också imponernade – 150 miljoner kronor, sa Rolf Attoff.

Invigningen sker alltså i Årets Ölandsby Löttorp och förättas av jordbruksminister Eskil Erlandsson. Birgitta Flodman kunde berätta att i samband med den så bjuds det på musik av Chorus Mixtus och kören Gubbröra, hemvärnet serverar ärtsoppa och marknadsknallar finns på plats. Vidare finns det en delegation från Löttorps tyska vänort Lohmen som har med sig en stor vattenorgel.

Christer Göransson på Skördefestkansliet meddelade att regional Matkultur i år upptagit följande nya medlemmar: Betsy´s gårdsbutik, Källan i Kastlösa, Restaurang Fågel Blå, Wahlquist Mat och Hagelstad Gårdsmejeri.

INGET RIKTIGT BRA PUMPAÅR

Lotta Engelholm på Ölands Turist AB informerade om logisituationen under Skördefesthelgen.

– Hotellrummen är slut, men det finns stugor kvar. Hör av er till oss om ni har något ledigt.

Hans Karlsson, styrelsemedlem i Skördefestens vänner och före detta arbetsmarknadsminister väckte ett förslag att skapa ett slags naturforum under natten på Skördefesten. Karlsson själv är ju en hängiven entomolog.

Gunnar Kvarnbäck, vars Solberga Gård presenterades i ett uppslag i Svenska Dagbladet förra veckan, förklarade att detta år inte varit något bra pumpaår. Detta förstås beroende på det dåliga vädret.

Annons

– Men till pumpatävlingarna har vi fått in anmälningar från både Finland och Danmark och vi har också inrättat en ny klass, Årets Rookie. Detta för att stimulera nya odlare.

LYSANDE TILLSTÄLLNINGAR

Fredrik Ehrenswärd, Borgholms Cityförening, berättade att det blir en lysande tillställning i Borgholms hamn.

– På fredagskvällen tänds mellan 10 och 15 eldskulpturer i hamnen, en del på flottar, och på lördagskvällen avbränns ett stort fyrverkeri. För detta svara de niofaldiga svenska mästarna, Göteborgs Fyrverkerifabrik, och i år handlar det om mindre smällar men mera skådespel.

Och Tom Michel kunde tala om att ett tiotal varmluftsballonger kommer att delta i Night Glow vid Ölands Djurpark.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons