Nyheter

Avskedspredikan för Gunnel Alvhäll

Nyheter • Publicerad 3 maj 2006

Efter 22 år var det i söndags dags för prosten i Köpingsviks pastorat, Gunnel Alvhäll att ta farväl av församling, arbetskamrater och kyrkåråd. Det blev en manifestation av kärleksfull tacksamhet till en varmt avhållen och respekterad prost, ”liten till växten, men med ett stort mod, en stark vilja och en innerlig tro på att det goda ska segra”, som en av talarna uttryckte det.

Den oficiella delen av Gunnel Alvhälls sista dag som prost i Köpingsviks pastorat, började med högmässogudstjänst. Köpings kyrka var fullsatt, till sista plats.

Dagens predikotext handlade om den gode herden som leder in sina får i fållan inför natten och psaltarpsalmen 23 förekom som textläsning och körsång under ledning av kantorerna Sigvard Carlsson och Mats Alvhäll. Barnkören sjöng vackert, ”Dimman lättar”, text och musik, Mats Alvhäll.

Efter slutpsalmen 155, sjöng kören, ”Må din väg gå dig till mötes”, text, Per Harling, irländsk melodi. En av de första av Gunnel Alvhälls konfirmander och ett av alla brudpar hon sammanvigt, Jörgen och Anette Larsson, spelade trumpet och flöjt i, ”Time to say Goodbye” av Satori & Peterson.

Alla som kom till kyrkan hade något gott att säga om dagens huvudperson. Kyrkorådets ordförande, Maivie Jonasson, höll ett inspirerat tal och överlämnade en tavla med ett Ölandsmotiv. Hon nämnde en del av alla de förbättringar som gjorts i det praktiska församlingsarbetet under årens lopp. Renoveringen och utbyggnaden av församlingshemmet, bland annat.

Talarna som hyllade Gunnel i kyrkan uppehöll sig vid hennes envishet att skapa nya ingångar till kyrklig samvaro ute i kontraktet, genom att starta upp verksamhet för barn och ungdomar i olika åldersgrupper, att genomföra nödvändiga omorganisationer i samband med högmässofirandet ute i sockenkyrkorna. Listan var lång på alla de initiativ hon tagit under sina år som kyrkoherde och kontraktsprost, några blir alldeles säkert bestående.

– Tack för att jag fått vara er präst i 22 år. Jag uppfattar mig själv som en länk i en lång kedja och allt har varit en del i en gudstjänst. Ett bra arbetslag har vi varit, ni i kyrkorådet och ni, mina närmaste medarbetare som sett till att jag fått ledigt ibland och att jag blivit hemskjutsad när arbetsdagen blivit alltför lång. Motgångar, ja visst, men de är inte värda något om jag inte lärt av dem. Jag har givit er mina bästa år i livet. Mina idéer som arbetsledare har prövats och ibland har det blivit något bestående, hoppas jag.

Från södra kontraktet kom Leif Bengtsson, tillförordnad kontraktsprost för hela Öland, tackade för gott samarbete. Brev hade även kommit med kära hälsningar från församlingar i Lettland som Gunnel besökt.

Gunnel Alvhäll kommer att tillträda en tjänst i Bräkne Hoby och förhoppningsvis vill hon återvända som gästande präst till Öland. Då vill många blivande brudpar att hon viger dem och föräldrar till nyfödda vill att hon döper deras barn, helst iförd sin fina mässkrud, inköpt för egna pengar.

Ordföranden i kyrkorådet, Maivie Jonasson fungerade som älskvärd värdinna vid den efterföljande, delikata lunchen på Solhyddans restaurang. Gunnels vänner och representanterna för alla delar av hennes verksamhet i kontrakt, församling och stiftet överlämnade blommor och presenter, höll korta tal, allt medan vemodet sperd sig hos de drygt 250 gästerna.

Då steg Sigvard Carlsson fram med sin gitarr och Gunnel ställde sig beredd vid mikrofonen. Tillsamman sjöng de en glad psalmsång som lättade upp stämningen.

Efter kaffe med hembakad tårtbit, sjöngs som avslutning, unisont Ölandssången.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.