Annons
Nyheter

”Avliva alla vildsvin på Öland”

Nyheter • Publicerad 17 december 2007

ÖLAND

– Avliva alla vildsvin. Så fort som möjligt.

Annons

Borgholmsbon Börje Magnusson, något av en expert på vildsvin, vilar inte på hanen i Sus Scrofa-frågan.

I början av 1980-talet var Börje Magnusson, uppvuxen i Löttorp, husdjurskonsulent på lantbruksnämnden i Östergötland och fick där författa myndighetens svar på en remiss från staten gällande vildsvin i Sverige – ja eller nej? Där andra remissinstanser sa ja eller mest mumlade i skrift svarade Börje Magnusson med ett bestämt:

– Nej. Jag befarade att man skulle tappa kontrollen över vildsvinen och det kan vi se på fastlandet, det har man gjort nu. Jag hade kunskap om vilka oerhörda skador vildsvin orsakade och hade varit i kontakt med personer i andra länder där det fanns vildsvin och visste hur besvärligt det var där – där, som i Tyskland, ville ingen ha vildsvinen, säger Börje Magnusson, idag pensionerad och återigen ölänning.

RADAR UPP ARGUMENTEN

Även i en senare yrkesbana kom Börje i kontakt med vildsvin.

– Jag jobbade som vd för Skånesemin och i Skåne är det väldigt gott om vildsvin och det finns också en polarisering mellan lantbrukare och godsherrar där bönderna inte vill ha vildsvinen på grund av skadorna och godsherrarna vill ha vildsvinen för jakten.

Börje Magnusson radar upp argument mot vildsvin på Öland.

– De oerhörda skadorna för jordbruket. Utbredningen, vi kommer att översvämmas av vildsvin eftersom det inte finns tillräckligt med jägare. Jakt på vildsvin är svårt, de är väldigt skygga, och kan vara roligt i början, men sen tröttnar man. Sedan är vildsvinen lite farliga också. Man ska inte komma i vägen för ett skadeskjutet vildsvin och de är svårskjutna.

Det bökande omstridda vildsvinet finns nu bevisligen på Öland.

– Hur de kommit hit vill jag inte spekulera i, men man konstatera att de knappast gått över Ölandsbron eller simmat hit. Jag tror inte att de kommit över isen heller.

Annons

Hur många är de?

– Svårt att svara på. Nu är vi i stadiet att de börjar synas lite grann och det i sig är ett tecken på att det är några stycken.

Ditt råd?

– Avliva så fort som möjligt. Man pratar om studiecirklar om vildsvin och annat, men det är inget att ha. Ta reda på var vildsvinen finns, ordna jaktlag och avliva. Vi ska inte ha vildsvin på Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons