Annons
Nyheter

Avancerad fullmäktige-matte

Nyheter • Publicerad 25 november 2008

MÖRBYLÅNGA

F1, eller Formel 1, har man väl hört talas om. Men Formel F som i fullmäktige? Det hör garanterat inte till vanligheterna. Men i Mörbylånga är allting möjligt...

Annons

Förvinterns fullmäktige i Mörbylånga hade kunnat bli en snabb expeditionsaffär. Hade, om inte våra folkvalda fastnat i högre matematiska rymder. Annars började det hela raskt och geschwindt. Medborgarförslag efter medborgarförslag, motion efter motion, skyfflades vidare till kommunstyrelse, eller lämplig nämnd, för beredning och beslut. Men plötsligt stoppade, en vid första påseendet trivial och ganska gäspig punkt på dagordningen – fjärrvärmetaxa, upp spurten på sista varvet. För att fortsätta med sportanalogier kan man säga att hela fullmäktigeförsamlingen drabbades av en kollektiv sträckning i låret strax innan målsnöret.

– Normalt är det ingen som säger något om taxor. Man vill inte avslöja att man inte riktigt förstår hur det fungerar. Man vill inte visa sin inkompetens, började Göran Adolfsson (s) det som skulle bli en matematisk diskussion i kanske inte nobelklass, men väl värdig ett revynummer (Ölandsbladet tyckte sig kunna se att moderaten Henrik Yngvesson gjorde mängder med anteckningar).

– Men jag begriper ingenting, sa han och visade upp det papper, en bilaga, till ärendet som samtliga beslutsfattare fått som hjälp för att fatta ett korrekt – tja, beslut.

Detta papper, denna handling, var nu kanske inte det mest lättlästa aktstycke som delats ut i församlingen. Huvuddelen av ”texten” upptogs också av en för många, åtminstone för de med svettiga matteminnen från skoltiden, allergiframkallande formel (se bilden ovan).

SUCKAR

Partikollegan Eddy Johnsson stöttade Göran Adolfsson och fyllde dessutom på med sin egen frustration.

– Vad blir priset, frågade han lätt desperat och efterlyste ett klarläggande och en bättre ”utredning”.

Nu är den här detaljen med fjärrvärmetaxor ett område för teknisk expertis. Ordföranden i tekniska nämnden, Ove Karlesand (m), kände sig därför av naturliga skäl föranlåten att reda ut begreppen och förklara den obegripliga formel som det hela kretsade kring.

– Jag reagerade likadant första gången jag såg den här uträkningen, försäkrade han lugnande.

– Men, fortsatte han, när väl konsulten förklarat hur allt hängde ihop, fattade åtminstone vi i nämnden vad det gick ut på, påstod Ove och tog på sig rollen som mattepedagog.

Annons

– Alltså, P är kommande års energiavgift där P-bas är den fastställda energiavgiften för 2009. Och BPI är ett biobränsleindex och OPI är samma sak, fast för olja, och...

Nu suckades det hörbart i bänkarna.

ROTTING

Efter föreläsningen konstaterade Göran Adolfsson torrt att:

– Konsulten måste ha gjort ett starkt intryck på dig Ove.

– Tjusigt Ove, tyckte en ganska munter Eddy Johnsson, som dock undrade om det inte fanns ”ett lättare sätt”.

Nu härskande dock magister Karlesand till på allvar över att behöva tampas med matematiska träskallar.

– Hör du inte vad jag säger Göran är det meningslöst att stå här och tala, röt han och alla i Skansenskolans aula fick en hemsk deja v-känsla från forna skoltider när rottingen var ett användbart pedagogiskt redskap.

Jan Nilsson (fp), också han ledamot i tekniska nämnden, försökte dock lugna ner stämningen:

– Jo, det är väl en del tekniska detaljer, men vi kunde lika väl ha skrivit att vi höjer si och så. Formeln är bara en förklaring.

Annons

FÖRVIRRAT

Eva Öberg (mp), som uppenbarligen lusläst texten (och inte bara formeln) som hörde till ärendet, lyckade få ännu större snurr på lektionen.

– I handlingen talas det om biobränsleindex och oljeprisindex, men i att-satsen som ska ligga till grund för vårt beslut står det att ”energiavgiften uppräknas med konsumentprisindex...”.

– Och nu blev det förvirrat, sa ekonomichefen Elisabeth Wahlström som fanns på plats för att svara på eventuella undringar om ekonomi och budget.

Jovisst, Eva Öberg hade helt rätt. Det var – fel. Och här är en liten förklaring på sin plats. Den formel som ni själva kan räkna på här intill har inget som helst med konsumentprisindex att göra. Formeln behandlar ett vägt index  på bränsleråvarorna – 90 procent biobränsle (exempelvis träflis) och 10 procent olja – och prisfluktuationer på dessa råvaror. Startpunkt för dessa uträkningar är satt till juli 2007.

DIMMOR

Kommunalrådet, Kent Ingvarsson (m), fick nu ställa sig upp i talarstolen och göra en ’mea culpa’ (eller pudel om ni så vill).

– Ja, jo, hmm...det är lite olyckligt att vi kört igenom två protokoll med det här felet (alltså både i arbetsutskott och kommunstyrelse, reds anm).

– Det är bara att beklaga. Men alltså...tekniska behöver höja avgifterna.

Och plötsligt försvann alla matematiska dimmor. Inte för att församlingen plötsligt fått en Lidnersk knäpp och kommit till tals med mattemonstret, men att man skulle besluta om en höjning av taxan fattade alla. Anledningen till denna höjning är för övrigt att tekniska tagit i för litet när man började bygga ut fjärrvärmen. Trots detta är det en bra affär för alla inblandade, inklusive kunderna. En finess i sammanhanget är också att fjärrvärmen är en kommunal angelägenhet och således inte är vinstdrivande på samma sätt som ett privat bolag skulle vara.

Annons

Och vad blir taxehöjningen då? Avgiften för villor som varit 68 öre per kWh blir från och med nästa år 72,1 öre (inklusive moms). För flerfamiljsfastigheter blir höjningen från nuvarande 50 öre till 62,50 öre. Den omtalade formeln kommer att gälla från och med 2010.

ULF HEDMAN

Fotnot:P står för kommande års energiavgift i öre per kwH (exklusive moms). P-bas är den fastställda energiavgiften för 2009 (57,7 öre för småhus). BPI, biobränsleindex, räknas ut av Energimyndigheten. BPI-bas, en konstant för framtida beräkningar (siffran är 162,5). OPI, oljeprisindex som SCB räknar ut. OPI-bas är en konstant (346,0). Notera att resultatet (P) är viktat mellan biobränsle och olja. I formeln ser man det då BPI-ledet (det vänstra) multipliceras med 0,90 och att oljeledet (det högra) multipliceras med 0,10.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons