Nyheter

”Auschwitz var helvetet”

Nyheter • Publicerad 5 mars 2014

Benny Grünfeld lyckades överleva förintelsen trots flera dödsdomar. Sedan sin pension har han rest runt till olika skolor för att berätta om sin hemska upplevelse.

I tisdags besökte Benny Grünfeld Slottskolans elever för femte eller sjätte gången. Han är ett levande bevis på vad Nazityskland och Adolf Hitler utsatte människor för under andra världskriget.

Han är ett levande vittne till förintelsen.

Han fördes till koncentrationslägrena- och förintelselägrerna Auschwitz, Dora-Mittelbau och Bergen-Belsen. Han överlevde förintelsen men det var nära att han dödades flera gånger.

Sedan pensionen för 20 år sedan har han åkt runt till olika skolor för att berätta om sin fruktansvärda historia.

– Min uppgift är att berätta vad de gjorde mot oskyldiga människor som aldrig gjorde något fel. De behandlades som de värsta kriminella, säger han.

Hemskaste dagen

Hans familj var judar och bodde i Ungern. När Nazityskland tog makten över Ungern gjorde de likadant som de hade gjort i andra ockuperade länder. De började skicka judar, romer, handikappade och homosexuella till förintelseläger och koncentrationsläger.

Benny Grünfeld, hans familj och släkt samt andra judar i hans stad fick veta att de skulle skickas till västra Ungern för att arbeta inom jordbruket.

Men de skickades istället till Auschwitz och direkt när de kom dit inleddes ett urval av läkaren Josef Mengele.

– Min lillebror, far och mamma fick gå till vänster till gaskamrarna men jag och min äldre bror fick gå till höger och klarade oss. Den hemskaste dagen i mitt liv var när hela min släkt förklarades till döden, berättar han.

Fick flera dödsdomar

Han fick flera dödsdomar under sin tid på lägren. Men lyckades överleva tack vare sina teckningskunskaper och hans talang för kurragömma. En gång ställdes han i ledet och skulle föras till gaskamrarna men lyckades smita och gömde sig bland latrinerna.

På lägret var döden ständigt närvarande. Människor svalt ihjäl, dog av utmattning, skickades till gaskamrarna eller slogs ihjäl.

– Auschwitz var helvetet, jag kan inte tänka mig helvetet värre.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.