Nyheter

Åtalas för misshandel av sonen

Nyheter • Publicerad 19 april 2008

SÖDRA ÖLAND

Den lille sex-årige pojken kom till förskolan med en blåtira och en sprucken läpp. När förskolepersonalen frågade vad han råkat ut för berättade pojken att hans pappa slagit honom.

En 50-åring man från södra Öland åtalas nu för misshandel vid Kalmar tingsrätt. Han misstänks ha slagit både sin före detta hustru och sin lille son. Det var i februari som kvinnan anmälde sin exmake vid Kalmarjouren. Kvinnan kom uppriven till jouren med sin 20-åriga dotter som stöd. Där kunde kvinnan berätta om hur både hon och den 6-åriga sonen utsatts för exmakens misshandel.

Den lille pojken råkade illa ut under sensommaren 2007, då mamman arbetade. Storasystern har i polisförhör berättat hur lillebrodern larvade sig vid matbordet och inte ville äta.

När pojken inte lyssnade på pappans förmaningar så reste sig denne, gick runt matbordet och slog till sex-åringen rakt i ansiktet. Pappan visade ingen ånger efter slaget.

FÖRSKOLAN DOKUMENTERADE

På pojkens förskola lade man märke till skadorna i ansiktet dagen efter. Pojken berättade då att pappan slagit honom. Förskolan gjorde en minnesanteckning om händelsen det aktuella datumet. Fotografi som togs av förskolepersonalen på pojken dokumenterar skadorna och är ett av åklagaren Linda Caneus bevis i målet.

Den 50-årige pappan medger de faktiska omständigheterna, men att han bara ”lappade till med handen lite och det var inget som var något farligt”. Enligt pappan så fick pojken ”lite” blåmärke dagen efter.

– Pojken är känslig för det, berättar pappan i polisförhören.

I efterhand ångrar pappan visserligen att han slagit pojken. Han säger sig aldrig ha slagit pojken tidigare.

MISSHANDLADE ÄVEN SIN ”EX”

I februari gick 50-åringens temperament ut över exhustrun. Egentligen skulle mannen och kvinnan ha gått på bio i Kalmar och sett filmen ”Försoningen”. Någon försoning mellan de båda blev det emellertid inte och ingen bio heller. Under hemfärden över Ölandsbron så spårade bråket mellan mannen och kvinnan ut. Enligt kvinnan ska exmaken ha utdelat flera knytnävsslag som träffat henne i ansiktet.

Redan några månader tidigare hade 50-åringen slagit sin exhustru enligt åtalet från åklagaren Linda Caneus. 50-åringen säger själv att han vid det tillfället knuffat exhustrun och att han under bilfärden över Ölandsbron några månader senare slog två slag som träffade kvinnan med underarmen. Enligt mannen så ska kvinnan också försökt slå honom och liknar det vid en ”catfight”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.