Nyheter

Åtalad sågar hovrättens dom

Nyheter • Publicerad 1 april 2008

ÖLAND

Ett grovt bokföringsbrott med anknytning till norra Öland kan bli ett fall för Högsta domstolen. Efter att ha blivit fälld av såväl av tingsrätt som hovrätt överklagar den forne träindustriägaren sitt fängelsestraff till högsta rättsliga instans.

Åtalet är av gammalt datum, från 2004, och gäller brottslighet från åren 1999-2000. I tingsrätten dömdes mannen, numera bosatt i Småland, för grovt bokföringsbrott och skattebrott. Straffet: Åtta månader i fängelse samt näringsförbud.

TRÄINDUSTRI

Under åren på Öland drev den åtalade och dömde mannen en mindre träindustriverksamhet på norra Öland, men inte bättre än att Skatteverket och polisen reagerade. Från tingsrättens dom: ”Rörelsens förlopp, ekonomiska resultat och ställning har inte alls kunnat bedömas med ledning av bokföringen... På grund av det anförda och att NN förfarande varit systematiskt har han gjort sig skyldig till skattebrott... NN skall därmed ådömas näringsförbud.”

Hovrätten delade tingsrättens uppfattning och lämnade domen i ograverat skick.

”GRÄNSLAND”

Den rättsliga proceduren är dock inte över, i dagarna överklagades hovrättens dom.

I ändringsyrkandet yrkar den fällde om ”villkorlig dom i förening med samhällstjänst” samt att Högsta domstolen ogillar yrkandet om näringsförbud. ”Det bokföringsbrott som NN gjort sig skyldig till befinner sig i gränslandet mellan brott av normalgraden och grovt brott”, sägs det i överklagandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.