Nyheter

Åtalad för ”tortyr” av sambo slipper fängelse?

Nyheter • Publicerad 24 februari 2006

FÄRJESTADEN

Den 50-årige mannen är sedan tidigare känd av polisen. I torsdags åtalades han för grov kvinnofridskränkning efter, vad det verkar, flera års tortyrliknande misshandel av sin sambo. Nu har han släppts i väntan på dom.

Terrorn skall ha börjat redan för minst 6–7 år sedan när han högg kvinnan blodig i handen med en gaffel (ett brott som nu preskriberats). Några år senare var det dags igen – denna gång en skruvmejsel i hennes arm.

Förra året hotade 50-åringen så att slå ihjäl sin sambo och i vart fall döda henne om hon ringde polisen. Han hade då sparkat och slagit henne igen, enligt åklagaren.

GREPS I JANUARI

Den 20 januari kallades en polispatrull till parets hem i Färjestaden efter att mannen återigen slagit kvinnan, genom att tilldela henne ett stort antal slag mot magen och övriga delar av kroppen. Han hade dessutom både slagit och sparkat henne i huvudet och återigen hotat att ta henne av daga, enligt åtalet.

Mannen greps och anhölls, men släpptes sedan på fri fot eftersom åklagaren inte ansåg sig ha tillräckliga skäl för en häktning.

– Uppgifterna om tidigare misshandel hade inte framkommit då, förklarar extra åklagaren Henrik Johansson.

FRI I VÄNTAN PÅ DOM

Bara två veckor senare var det dags igen, men då sattes äntligen stopp för mannens skräckvälde. 50-åringen greps och anhölls samma dag samt häktades dagen därpå.

I förggår hölls huvudförhandling vid Tingsrätten i Kalmar – sedan släpptes mannen igen i väntan på dom, vilket antyder att han inte lär dömas till fängelse.

Är inte detta anmärkningsvärt med tanke på vad mannen anses ha gjort?

– Jag vill inte lämna några kommentarer innan jag läst domen, säger Henrik Johansson.

Ingen skall ju dömas på förhand, heter det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.