Nyheter

Åtal i midsommarmordet

Nyheter • Publicerad 27 november 2009

KÖPINGSVIK/KALMAR

Nästa vecka väcks åtal mot de två häktade 24-åringarna från Kalmar som misstänks för dråp respektive medhjälp till dråp efter midsommarhelgens dödsknivskärning i Köpingsvik.

– Vi har gjort ett polisiärt arbete som inte kan göras bättre, anser kriminalkommissarie Stig Svensson.

Förundersökningsmaterialet har överlämnats till de två häktade 24-åringarna och deras juridiska ombud, advokat Thomas Magnusson och advokat Leif Silbersky.

Åtalet var tänkt att överlämnas till Kalmar Tingsrätt under gårdagen (fredag). Utan att göra så.

– Åtalet kommer under nästa vecka istället och dröjsmålet beror enbart på att en av de misstänkta vill ha mer tid på sig för att gå igenom och komma med synpunkter på förundersökningen, säger polisens presschef Ulf Karlsson.

Det var natten till midsommardagen 21-årige Daniel Strålhake från Linköping knivskars på strandpromenaden i Köpingsvik.

I mitten av september häktades en tidigare straffad 24-åring från Kalmar, på sannolika skäl misstänkt för dråp. Samme person hade tidigt pekats ut på diverse nätforum som den skyldige.

Samtidigt häktades en kamrat till honom misstänkt för medhjälp till dråp, även han 24 år gammal och från Kalmar.

Under förhör ska männen ha erkänt att de var inblandade i knivbråket intill Gröndals camping, vilket de kategoriskt förnekade under häktningsförhandlingen.

– De har inte erkänt brotten, men pratat har de gjort, kommenterar Ulf Karlsson.

Kriminalkommissarie Stig Svensson berättar om besvärligt utredningsarbete med bra resultat.

– Utredningen har varit svår, det var mycket folk i rörelse på brottsplatsen, det var mörkt och inte många var spiknyktra och dessutom hade vi ett gäng som flydde därifrån direkt efter knivskärningen. Men de stack eftersom de inte ville bli inblandade.

– Att vi kom fram till de här två männen är frukten av bra och grundligt polisarbete. Samtidigt hängdes de ut på nätet ganska omgående...sedan tog det ett tag innan vi tog in dem.

Stig Svensson berömmer polisens arbete.

– Vi har gjort ett polisiärt arbete som inte kan göras bättre.

Bevisläget?

– Vi hoppas och tror att det räcker, men man kan aldrig vara 100 procent säker.

Rättegång väntas runt den 10 december.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.