Annons
Nyheter

Ötab – näringslivet bättre än politikerna?

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2009

Strålande tider, härliga tider. Turistföreträdare talar om rekord och att alla siffror pekar uppåt. Den här säsongen kommer att bli betydligt bättre än föregående. Men gäller det även turistbolagen, exempelvis Ölands Turist AB, som ska marknadsföra hela härligheten?

För första gången har de båda Ölandskommunerna sluppit ifrån det direkta ansvaret för Ölands Turist AB (Ötab), även om Ölands Kommunalförbund fortfarande har en kvarnsten att försöka göra sig av med – borgen för en checkräkningskredit på 3,5 miljoner kronor.

Annons

Rent allmänt slipper dock Kommunalförbundet att oroa sig över årets resultat i bolaget – resultat som de senaste fyra åren varit rent usla med minussiffor över hela linjen.

Kommer då näringslivet, som nu tagit över 91 procent (Ölands Kommunalförbund äger fortfarande nio procent i bolaget) att vända på kuttingen?

– Självklart, har både turistvd:n Gustaf Öholm och Rolf Edmark påpekat tidigare. Den sistnämnde lovade också i en  intervju i Ölandsbladet att det skulle bli vinst i augusti.

TILLSKOTT

Men uppförsbacken är synnerligen brant. Ölandsbladet har noggrant gått igenom förra årets resultat och det man kan utläsa av revisorns uttalande gör att fortsättningen av bolagets utveckling kan verka en aning skakig:

”Det framgår av årsredovisningen att bolagets finansiella situation är ansträngd. Jag vill fästa uppmärksamheten på styrelsens uttalande i förvaltningsberättelsen om fortsatt drift att det inte finns några garantier för att pågående aktiviteter är tillräckliga.”

Vad hade man då att börja med som nybliven frifräsare, utan politiska band, på turistmarknaden?

Enkelt uttrycket finns det ett moderbolag – Visit Öland AB (Vöab) som består av 15 öländska näringsidkare (bland dem hotellentreprenören Stefan Norén och ICA-handlaren Richard Teern) som satsat 100 000 kronor var i bolaget.

Under år 2008 förvärvade Vöab 91 procent av aktierna i turistbolaget Ötab av Ölands Kommunalförbund.

Och för att göra en komplicerad och lång historia kort överförde Vöab en miljon kronor som ett villkorat aktieägartillskott till sitt dotterbolag Ötab.

Annons

SAMLADE FÖRLUSTER

Ötab startade således med en miljon in från ägarna. Men fortsättningen av bolagets hittills ganska korta historia som privat turistinformatör blev inte så bra. Den 30 april i år (2009) blev ledningen tvungen att upprätta en så kallad kontrollbalansräkning då halva aktiekapitalet försvunnit.

Enligt Ötab:s ordförande, Rolf Edmark, var detta en mer eller mindre naturlig utveckling då bolaget inte får in några pengar på en icke-säsong – alltså årets första fyra månader. Enbart kostnader och inga intäkter under årets första tertial skulle således vara ett normaltillstånd för turistbolaget.

Men då vill det till att resten av året blir en succé pyramidale. Det finns inga garantier, som revisorn påpekar i sin granskning, och tidigare års bokslut är inte särskilt upplyftande.

År 2008 blev det en förlust på nära 1,3 miljoner kronor på en nettoomsättning av cirka 21,7 miljoner.

Soliditeten i bolaget skulle ha varit häpnadsväckande minus 13,4 procent om inte aktieägarna tagit sitt ansvar och pytsat in cirka 1,2 miljoner under räkenskapsåret. Nu blev det en måttlig positiv soliditet på 7,4 procent.

Bolagets samlade förluster under tre år (alltså även de år som politikerna styrde och ställde) blev nära tre miljoner (2 776 000) kronor.

En lite märklig detalj i räkenskaperna är att bolaget under två år aktiverat så kallade immateriella tillgångar med nära tre miljoner kronor. Immateriella tillgångar är ungefär detsamma som ordet betyder – något ”okroppsligt” eller ”icke påtagligt”. Man har alltså värderat något, i det här fallet ett affärssystem (data/internetbokningar), som är väldigt svårt att värdera. I ärlighetens namn har en avskrivning dock gjorts på 968 000 kronor.

KOMMUNERNA TAR ÖVER?

Det är tunga minusposter som ska vändas till plus under ett par skälvande sommarmånader. Kommer näringslivet klara det bättre än politikerna när de satt i styrelsen?

Annons

– Jag vet inte, men det ser inte ut så. Åtminstone inte just nu, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

– Det verkar dessutom ha varit en hel del turbulens i styrelsen för moderbolaget med bland annat en ordförande (Richard Teern, red.) som ersatts (med Rolf Åstrand, red.).

• Tror du att kommunerna än en gång får gå in och försöka rädda situationen om turistbolaget skulle hamna på obestånd?

– På nio procent har vi inget sådant ansvar. Och vi kommer inte skjuta till mer pengar. Skattebetalarna har stått för 10 -12 miljoner i turistbolaget sedan 2006. Det får väl anses räcka mer än nog.

Kent Ingvarsson håller dock dörren öppen för någon form av kommunal inblandning i turistsfären för alla eventualiteters skull.

– På något sätt måste vi ha någon form av turistservice. Det tycker jag är självklart.

– Om turistbolaget skulle försvinna borde vi kunna bygga upp en turistinformation genom vårt näringslivskontor.

ULF HEDMAN

ulf.hedman@olandsbladet.se

Här kan du läsa årsredovisningnarna:

Annons

Visit Öland

Ölands Turist

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons