Ötab II eller Ölands Turistförening?
Kommer ett nytt Ötab att bildas? Ett Ötab II. Eller återuppväcks den näst intill antika, ideella föreningen Ölands Turistförening? Båda formerna för framtida turistsatsningar har varit på tal. Och som vanligt ska alla jobba tillsammans
Hur ska den framtida organisationen för Turistöland se ut?
Efter Ölands Turist AB:s (Ötab) konkurs blev det politiska etablissemanget (Ölands Kommunalförbund) tvunget att rycka in för att rädda resterna av den öländska turistsatsningen.
Nu är vissa politiker mer engagerade i turistnäringen än andra. Det är exempelvis ingen hemlighet att kommunalrådet i Mörbylånga, Kent Ingvarsson (M), har en betydligt lugnare inställning till turistnäringens välsignelser än kollegan i norr, Lisbeth Lennartsson (C).
Det är också han som efterlyst turistföretagarna i åtskilliga offentliga uttalanden, efter att de företrädare för det näringsliv som skulle frälsa Öland med ett privatägt Ötab, plötsligt tystnade.
Nå, nu har de i alla fall träffats (på Träffpunkten i Färjestaden) för ett första, i en räcka förhoppningsvis konstruktiva, möten. Och de är alltså i de här sammanhangen politiker och näringsliv.
Och det var ett väldigt bra möte och ett mer handfast prat om framtiden än vad det brukar vara i sådana här sammanhang, säger Kent Ingvarsson.
Handfast?
Vi talade om konkreta saker som exempelvis vem som ska ta ansvar för vad. Och vi fick ett löfte från näringslivsfolket om att de anser sig ha en skyldighet att samla ihop sig och bli en medspelare.
Och Ölands Kommunalförbunds ansvar?
Vi tar på oss turistinformation. Dock inte själva. Vi ska svara för en del av informationen. Bland annat är vi fullt på det klara med att vi behöver ha våra turistbyråer.
Annars är vi är överens om hur arbetsfördelningen ska se ut.
Så allt är klappat och klart för att dra igång Ötab II?
Nej, det är en lång väg att gå innan det blir en fast organisation av det hela.
Pengar, eller snarare brist på denna vara, har alltid varit ett stående tema när det gäller öländska turistsatsningar. Kent Ingvarsson vill inte ge några konkreta politiska löften om Kommunalförbundets framtida engagemang på den fronten. Men klart är att gamla, beprövade inkomstkällor som bokningsverksamhet är helt ute.
Nej, det kan aldrig finansiera någon turistinformation.
Information betyder förstås också marknadsföring.
Så hur blir det med den detaljen?
Det är näringslivets bord. De får skramla ihop nödvändiga medel för att ordna med en adekvat marknadsföring av Turistöland.
Den 25 maj ska hela paketet. Det vill säga det nygamla samarbetet mellan Kommunalförbund och näringsliv presenteras.
Men det betyder inte att vi kan presentera ett fixt och färdigt bolag, säger den tillförordnade turistchefen Anders Nyholm.
Det är för övrigt inte ens säkert att vi landar i ett bolag. Det kan exempelvis bli tal om att väcka till liv den gamla, ideella föreningen Ölands Turistförening.
Enligt Anders Nyholm är inte det viktiga hur formerna för det framtida arbetet med att få fart på Ölandsturismen ser ut.
Huvudsaken är att vi jobbar tillsammans, kommuner och näringsliv. Och att vi har en bred förankring.
Intet nytt under den öländska solen alltså
FOTNOT: Deltagare vid detta första sniffa-på-varandra-möte var på politikersidan: Kent Ingvarsson (M), Malin Hedberg (S), Tommy Eliasson (S), Hans Sabelström (C) från Mörbylånga och Lisbeth Lennartsson (C), Eddie Forsman (M) samt Ilko Corkovic (S) från Borgholm. Näringslivet representerades av Magnus Lagerlöf Ekerum, Anna Barkewall Kronocamping Böda Sand, Stefan Ahlgren Skördefesten, Henrik Palmgren Klinta Camping, Olof Dalborg Internetavdelningen AB. Med på mötet var även Anders Nyholm och Madeleine Schultz. Den sistnämnda projektledare för Världsarvet.