Nyheter

Assistans dyrt för kommunen

Nyheter • Publicerad 5 december 2012

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Under 2012 har kommunens kostnader ökat med drygt 1 miljon kronor till följd av att Försäkringskassan har skärpt sina bedömningar.

– Det är en väldigt stor summa och det har definitivt blivit dyrare för kommunen, säger ekonomen Catarina Pettersson.

Om Försäkringskassan bedömer att en brukare behöver mindre än 20 timmars assistans per vecka så går ansvaret över till kommunen. Den ökade kostnaden på en miljon kronor beror framför allt på tre stora ärenden, där Försäkringskassan bedömt att brukaren inte är i behov av mer än 20 timmar.

– Försäkringskassan gör en allt snävare tolkning och vi började uppmärksamma det här redan 2010, säger Catarina Pettersson, verksamhetsekonom inom vård och omsorg.

KÄNNBARA KOSTNADER

De ökade kostnaderna blir snabbt kännbara för en liten kommun som Mörbylånga.

– Kommunen är liten men växer samtidigt så det knakar så alla medel behövs på alla håll. För oss gäller det att omprioritera och omfördela medel.

Lena Sjögren, områdeschef för Försäkringskassan i Kalmar län, håller inte med om att de blivit tuffare i sina bedömningar.

– Vi har inte skärpt våra regler men vi har fått en praxis med tydligare riktlinjer, säger hon.

Den praxis hon nämner kom efter ett domstolsbeslut 2009.

– Praxisen gör ett förtydligande kring hur vi bedömer personernas grundläggande behov.

Läs alla artiklar i sin helhet i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.