Annons
Nyheter

Artisterna i fullmäktige sjöng om framtiden

Nyheter • Publicerad 26 april 2012

MÖRBYLÅNGA

Det nya greppet att låta varje parti ge sin syn på framtida ekonomiska prioriteringar medförde inga större överraskningar. Samtliga partier sjöng på samma tema. Dock inte Miljöpartiet som vill införa investeringsstopp.

Annons

Mörbylånga fullmäktige, som ’hottats’ upp med elektroniska voteringsmöjligheter, dubbla talarstolar och läsplattor till alla, har dock inte förändrats övermåttan våldsamt för övrigt.

Det är fortfarande samma, ibland ganska trötta gäng, där ett fåtal känner sig utvalda att debattera medan resten – tja, sitter där. Men när det hettar till, för det gör det allt emellanåt, kan den tändande gnistan vara något som de mest insatta i den oftast fåtaliga publiken aldrig skulle ha satsat en gammal, svensk ettöring på.

Under onsdagens möte med de folkvalda var denna brännpunkt något så osannolikt som en undanskymd paragraf – allmänhetens frågestund – under  punkten ”revidering av kommunfullmäktiges arbetsordning”.

ARTIST

Det hela började med att Sigrid Fredriksson (MP) uppmärksammat en otydlighet i en skrivning om vem som har rätt att besvara allmänhetens frågor – och sedan brakade det loss.

Ett helt spektrum av synpunkter på tingens ordning när det gäller den med långa mellanrum återkommande ”allmänhetens frågestund” svischade runt i en alltmer tätnande atmosfär i Skansenskolans aula.

Det var allt från Annette Håkanssons (FP) franka konstaterande om hur ”skittråkigt” det var om man inte fick debattera under denna frågestund till Claus Zaars (SD) yrkande på att flytta hela härligheten, det vill säga frågestunden, till Färjestaden.

– En artist sätter sig inte ute i skogen, påpekade han och myntade därmed något slags politiskt valspråk för sig och sitt parti.

FULL POTT

Claus Zaar fick faktiskt ett visst stöd för sitt yrkande som på hans begäran gick till votering. 33 ledamöter motsatte sig tankar på en flytt, men tio var för och fyra avstod från att ha någon synpunkt.

Annons

Anette Håkansson och hennes folkpartister fick dock full pott med sina önskningar om förlängning av frågestunden från en halv till en hel timme, samt rätten för  ledamöter att debattera de ärenden som allmänheten för upp på dagordningen.

INVESTERINGSSTOPP

Fullmäktigemötet inleddes annars med att företrädare för samtliga partier under fem tilldelade minuter fick ge sin syn på budget 2013. Det vill säga vilka prioriteringar som respektive parti vill se inom den närmaste framtiden.

Det vore en oaktsamhet med sanningen om man någon skulle påstå att skillnaderna var himmelsvida mellan vare sig block eller partier.

Åhörarna bjöds på ett gemensamt tema med ytterst små variationer. Det fördes fram tankar om allt från skolområdets lokalsituation till minireningsverk i kommunens sydöstra del.

Den enda som gjorde ett markant avsteg från denna gemensamma utvecklingsoptimism och investeringsvilja var Miljöpartiets Anne Wilks.

– Vi har en stor inflyttning konstaterade hon, men påpekade i samma andetag:

– Men vi är inte i balans med denna inflyttning.

Hon pekade också på att kommunen faktiskt har gjort mängder med dyrbara investeringar. Men nu var det dags att göra halt.

– Vi inför ett investeringsstopp, för att senare kunna satsa på det som vi anser vara nödvändigt.

Annons

HÖG TID

Kvällens mest allvarstyngda anförande stod ordföranden för kommunens revisorer, Eddy Johnsson (S), för.  Han påpekade bland mycket annat att kommunen inte nått upp till det mål på en procents överskott man själv beslutat om.

– Det blev bara 0,4 procent. Nästa år vill jag se att målet är uppfyllt, dundrade han med viss rätt.

Han gick också hårt åt fullmäktigeförsamlingens ekonomiska ”beteendemönster”.

– Ni beslutar att alla investeringar ska vara självfinansierade. Men strax efteråt säger ni ja till att låna ytterligare 40 miljoner.

Enligt sakkunniga bedömare, främst ekonomichef Elisabeth Wahlström, är det dock i sin ordning att låna pengar till allmännyttiga objekt där kommunen kan räkna in framtida avgifter. Dit hör exempelvis VA-investeringar.

Och när vi ändå är inne på VA-investeringar:

Samtliga partier förde fram önskemål om skyndsamma VA-satsningar i kommunens torrlagda delar. Det vill säga de sydöstra delarna.

– Och det ärendet var uppe till behandling redan 1973 när jag kom in i fullmäktige, påpekade Eddy Johnsson vid ett eftersnack med Ölandsbladet.

Det bör således vara hög tid nu…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons