Annons
Nyheter

Arresten fullbelagd – av cyklar

Nyheter • Publicerad 3 oktober 2007

ÖLAND

Cyklar i arresten, cyklar i bilgaraget, cyklar överallt.

Annons

– Det är fullt, säger Bodil Lindelöf på polisen i Borgholm och sänder ut en vädjan till de personer som händelsevis saknar sin velociped:

– Kom hit och kolla om cykeln är här.

De små arresterna i polishusets sidolokaler är fullbelagda – istället för skumma skurkar och druckna fyllerister finns där cyklar av olika modeller och varierande skick.

– Och i cykelförrådet är det fullt sedan länge, knappt så man kommer in, konstaterar Bodil Lindelöf vars arbetsbeskrivning på polishuset bland annat innefattar hittegods, som cyklar. För ögonblicket ett fyrtiotal.

MÄRKLIGT

En snabb genomgång av de tvåhjuliga fordonen visar att totalvärdet är stort, för även om mycket passerat bästa-datum finns där cyklar av senaste modell vars lack den glänser. Ett exempel är en knallblå Kronan i robust brevbärarstuk med pakethållare vid styret, inte en repa på denna till synes närmast otrampade cykel.

– Det är det som är så märkligt, här finns flera dyra cyklar men ingen verkar äga dem.

Tre månader har till polisen transporterade cyklar på sig, sedan åker de ut. Om rätt ägare inte hört av sig inom den tiden väntar ny innehavare, måhända via bud.

– I första hand går cykeln till upphittaren, men vill han eller hon inte ha den får Lions cykeln och sedan har de i sin tur auktion.

Nu är det inte bara att knalla in på polisstationen och peka på första bästa hoj med orden: ”Den där är min”.

Annons

– Det finns de som försökt, morrar Bodil med tillägget:

– Helst vill jag se papper på cykeln. Men även rätt cykelnyckel går bra.

”KOM HIT”

Ingen av de cyklar som för stunden härbärgerar i polishuset är polisanmälda som stulna. De är därmed heller inte sökbara i polisens register.

– Så kom hit om ni saknar er cykel. Den kan finnas här, manar Bodil med cyklar från hela Öland i huset.

– De kommer från alla möjliga håll. Böda, Mörbylånga, Färjestaden och naturligtvis Borgholm med omnejd. Flera har säkert ”lånats” av någon som ska in till stan, som från Köpingsvik till Borgholm.

Regelrätta cykelligor från öst-Europa är Öland däremot förskonat ifrån.

– I år har jag inte hört ett ljud om cykelligor. Däremot fanns det förra året rykten om cykelstölder och lastbilar, men det var nog mest rykten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons