Annons
Nyheter

”Ärliga” bruna ögon: Maria och hennes duperade män

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007

MELLERSTA ÖLAND

Maria har haft en märklig förmåga att dupera männen i sin närhet. Alla har de lånat henne pengar eller på annat sätt stöttat henne. Men bara en av männen har gått till polisen.

Annons

– Tror att många skäms för att gå till polisen och erkänna att de blivit lurade, säger en person med insyn i polisärendet.

När Leif efter att ha pressats på 900 000 kronor plus en lyxbil krävdes på ytterligare 300 000 kronor bröt han ihop. Leif erkände sitt snedsteg för sambon, berättade om utpressningen som han utsatts ifrån av den 41-åriga öländskan och gjorde en polisanmälan. Det blev början på en polisutredning med många pikanta detaljer. En efter en dyker de upp i polisutredningen, männen som lånat Maria pengar eller på andra sätt ”hjälpt” henne. Detta utan någon som helst säkerhet. Varför kan man undra?

– Hon är en jävel på att snacka, berättar en före detta arbetskamrat.

Hårt sminkad och starkt parfymerad är hon en kvinna som många lägger märke till. Leifs sambo kan förstå att han föll för Maria.

– Hon var lockande, erkänner sambon.

”JAG FÖLL PLADASK”

Leif berättar hur smickrad han blev av uppvaktningen från Maria. Han överöstes av sms.

– Två otroligt mörka ögon som jag föll för pladask, beskriver Leif.

De senaste åren har Maria inte haft något arbete, mer än enstaka helgvikariat. Istället har tre-barnsmamman levt på studiebidrag och socialbidrag. Hon ger emellertid inget intryck av att vara knäckt. När utpressningshistorien blev känd och Maria hotade anmäla Leif för påstådd misshandel så blev han chockad.

– Är det någonting så är jag faan rädd för henne, hon styrketränar tre, fyra, fem gånger i veckan och en annan är sjukskriven för ryggen. Så är det något jag inte skulle våga så är det väl att gå på en människa, än mindre henne.

Annons

Enligt Maria så har skulderna hopat sig och att hon lånat pengar till bilen, en Mercedes Benz cab. I förhör undrar polisen om det var så klokt att låna ännu mer pengar till en lyxbil?

– Jag mådde psykiskt dåligt. Dessutom kostar inte min Mercedes mer i drift än någon annan bil, påpekar tre-barnsmamman.

Lyxbilen skrevs först på äldsta dottern, därefter trädde Jonny in och tog på sig ägarskapet. Fast bilen, den har Maria förfogat över som sin egen. Maria förnekar att överskrivningen gjorts för att hon skulle kunna bli återbetalningsskyldig för bidrag hon fått. Jonny och Leif är bara några i raden av män som ”hjälpt” Maria. Reine från Färjestaden lånade ut 45 000 kronor, Göran från en liten by på mellersta Öland en icke känd summa pengar.

NOGGRANN TJÄNSTEMAN

Den högt uppsatte kommunale tjänstemannen Rune träffade Maria i samband med ett tjänsteärende. De blev vänner. Maria berättade för Rune om sina ekonomiska trångmål och vädjade ”till deras vänskap och kompisskap” att få låna pengar. Rune sköt då och då till pengar för att hjälpa Maria. Med tiden blev det ganska mycket pengar, över 200 000 kronor. Det var pengar som Rune skaffade genom att själv ta personliga lån.

Rune är en mycket noggrann och duglig tjänsteman. Att han skulle hämtas av polis till förhör och drabbas av husrannsakan är i det närmaste otänkbart. Än mindre att en sådan som Rune skulle ljuga i polisförhör, vilket han inledningsvis gjorde. Maria hade bett honom att ljuga för polisen och Rune ställde upp för att skydda henne. Men efter att ha pressats i polisförhör så tog han tillbaka sina uppgifter.

– Det var en dålig nödlögn, erkänner Rune.

Både Rune och Maria förnekar att de haft ett kärleksförhållande. Maria uppger att hon varit tacksam för att Rune ställt upp. Hur har Maria ställt upp på Rune?

– Jag hjälper honom att göra i ordning sin båt, uppger Maria för polisen.

HOTAT ATT DÖDA

Annons

Ytterligare en man, Glenn, har också funnits vid Marias sida. Glenn ska enligt Leif ha gjort två hack i hans bil och hotat att döda Leif. Mordhotet är polisanmält och är ett stickspår i härvan kring Maria och Leif. Maria har å sin sida polisanmält Leifs sambo för misshandel, vilket skulle ha skett på ett advokatskontor när Marias boende skulle redas ut. Anmälan har dock lagts ned av polisen.

Efter att kronofogden utfört särskild handräckning för att få ut Maria ur Leifs fastighet så har Maria lämnat in en rad retroaktiva polisanmälningar mot Leif. Även dessa polisanmälningar har lagts ned. Maria åtalas nu för grov utpressning vid Kalmar tingsrätt. Men Rune litar fortfarande på Maria. Anledningen att Maria fortfarande inte betalt tillbaka någonting, efter år av nya lån, beror på att hon inte fått något arbete än. Det tror i alla fall Rune.

PETER BOSTRÖM

Fotnot:Maria, Leif, Rune, Jonny, Reine och Glenn heter egentligen någonting annat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons