Annons
Nyheter

Arkeologikonferens i Gärdslösa

Nyheter • Publicerad 6 maj 2013

I dagarna två samlades en stor del av den svenska arkeologiska eliten i Gärdslösa för att hedra minnet av den i fjol bortgångne Ulf Erik Hagberg. Dryga 80-talet etablerade forskare, museifolk och doktorander lyssnade till 13 föredrag och deltog i ett antal diskussioner.

Det var IOGT-lokalen i Gärdslösa som fick äran att hysa de många gästerna. Nya Condis stod för förtäringen utom kvällssupén, som intogs i Gärdslösa prästgård.

Annons

Det var en överväldigad Kiki Lundh som sammanfattade upplevelsen av konferensen.

– Jag är helt överväldigad. Det här överträffade till och med mina högst ställda förhoppningar, så bra var det, sade hon till vår tidning.

Bland dem som skall ha äran för att det kom till stånd ett forskarseminarium skall i första rummet nämnas Anne Wilks. Hon gav impulsen till att starta en insamling, vars intäkter kom att bilda grundplåten för finansieringen. För resten står länsstyrelsen och Kalmar läns Museum, om vi förstått det rätt. Kjell-Håkan Arnell har dragit det tyngsta arrangörslasset, tillsammans med Örjan Molander från länsmuseet.

– Vårt syfte var att hedra Uffe Hagbergs minne genom att sammanfatta var arkeologin på Öland står idag och framför allt genom att ta ett steg framåt och skissa på nya vägar. Det skulle Uffe ha tyckt om, sade Kjell-Håkan Arnell, som tog emot pressen tillsammans med Ulf Erik Hagbergs son Sten Hagberg.

– Vi i familjen, min mor Helena deltar också i konferensen, tycker att det är fantastiskt att detta seminarium har kommit till stånd, och en stor ära  – min fars modell var ju alltid att jaga framåt, sade han.

ANDERS MARELL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons