Annons
Nyheter

Arkeologi kan påverka vägdragning

Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012

TORSLUNDA

Torslunda med omnejd är ett av Ölands mest fornminnesrika områden. Arkeologiska undersökningar kommer därför att spela en stor roll för planeringen av Förbifart Färjestaden.

Annons

– Längs hela den västra landborgen finns en stor koncentration av fornlämningar. Torslunda är inte exceptionell med öländska mått mätt, men däremot har det gjorts spektakulära fynd som visar att det funnits en högstatusmiljö här, säger Ludvig Papmehl-Dufay, arkeolog och antikvarie vid Kalmar läns museum.

Ett av de mest kända fynden är halskragen i guld som nu återfinns på rikshistoriska muséet i Stockholm. Men under åkermarkerna döljer sig förmodligen långt fler lämningar av bebyggelse, gravar och skatter från stenålder till medeltid. Det visade sig inte minst under de arkeologiska grävningarna som gjordes i samband med bygget av nya Möllstorpsgatan i Färjestaden.

– Då fann man en vikingatida silverskatt och det visar verkligen vilken potential som finns här, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

FYNDGARANTI

Med anledning av Förbifart Färjestaden har han nyligen slutfört en kulturhistorisk förstudie av området. Den ska ingå i en kommande miljökonsekvensbeskrivning för vägbygget.

Den nära 90 sidor långa förstudien beskriver vilka fynd som har gjorts, var de har gjorts och från vilken tidsperiod de härstammar. Fornlämningarna är utspridda över hela det område som är tilltänkt för vägsträckningen. Enligt Papmehl-Dufay går det inte att peka ut något område med liten risk för fornlämningar. Däremot kommer han fram till tre områden där det mest troligt finns lämningar och som därför är känsliga för exploatering. Här innefattas bland annat landborgen samt den västra landborgssluttningen och marken längs hela väg 136.

Längre fram i processen är det upp till länsstyrelsen att bestämma var eventuella utgrävningar ska göras.

– Skulle det bli utgrävningar så vågar jag nästan lova fyndgaranti. Här har människor levt under tusentals år och vi hittar helt säkert fynd som berättar om seder och bruk, säger Ludvig Papmehl-Dufay.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons