Nyheter

Ärkebiskopen till Runsten

Nyheter • Publicerad 13 juli 2006

Nyvalde ärkebiskopen Anders Wejryd talar när Öland-Amerikadagen firas, nu på söndagen den 16 juli i Tornlunden, Runsten.

Ölands egen utvandrardag har nu 10 år på nacken. Förra året samlades 300 personer i den vackra hembygdsparken, och i år väntas ändå fler.

Också i år kommer representanter för Borgholms Amerikanska vänort Rockford att deltaga. Även Amerikanska ambassaden i Stockholm sänder en representant.

– Vi är mycket stolta över att den stora utvandringen från Öland till Rockford ihågkommes varje år på Öland-Amerikadagen kommenterar John Nelson, bördig från Böda och staten Rockfords levande ölänning.

– Jag var med förra året och blev helt överväldigad av stämningen. En verklig återvändardag.

Initiativet till Öland-Amerikadagen togs ursprungligen av Emigrantinstitutets vänner. Enligt ordföranden Ulf Beijbom väcktes tanken av institutets stora Ölandsdaterade samlingar och det förhållandet att Öland framstår som ett av Sveriges viktigaste utvandringslandskap.

Ungefär lika många som den nuvarande folkmängden har utvandrat Ölandsättlingar finns överallt i Amerika och många har inte glömt bort sitt ursprung.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.