Annons
Nyheter

Årets Ölänning: ”Jag känner mig vansinnigt hedrad”

Nyheter • Publicerad 19 juli 2012

SOLLIDEN

Lasse Trofast fick ta emot priset för Årets Ölänning av kung Carl XVI Gustaf. Han var mycket glad och stolt för utnämningen.

Annons

– Jag känner mig vansinnigt hedrad. Det här är det finaste man kan få som ölänning, säger han.

I onsdags var det den årliga ceremonin för Årets Ölänning. Odd Zschiedrich var programledare för nittonde gången och presenterade de som vunnit Årets Ölänning tidigare år.

Sedan fick alla gäster gå fram och hälsa på drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf.

Odd Zschiedrich höll sedan ett kortare tal om Solliden och hedrade minnet av Ulf Erik Hagberg som blev Årets Ölänning 1995.

”Nu gräver han i andra ängder. Saknaden i kretsen är stor.”

Underhållningen stod ölänningen Lola Regenthal och Jonas Tauber för. Hon sjöng bland annat Ted Gärdestads låt I våra hjärtan.

FOLKKÄR ARTIST

Gunilla Sax är ordförande i juryn och fick berätta hur de kommit fram till årets val.

– Vi hade mellan 40 och 50 kvalifcerade personer. Det är alltid svårt men sedan när man diskuterar och resonerar fram och tillbaka, känns det självklart, sa hon.

Sedan lästes motiveringen upp:

Annons

En folkkär artist som glatt ölänningarna, såväl gammal som ung, i flera decennier med stor musikalisk bredd och spelglädje. En godhjärtad och generös person som i ordets rätta bemärkelse är trofast både sin genre och publik.

Därefter fick Lasse Trofast ta emot ett diplom, blommor och ett fat, från Kosta Boda formgiven av Göran Warff, av kung Carl XVI Gustaf.

”DET ÄR UNDERBART”

Efter ceremonin var Lasse Trofast mycket glad.

– Det är underbart, alldeles fantastiskt. Jag känner mig vansinnigt hedrad. Det här är det finaste man kan få som ölänning. Jag är stolt och lycklig.

Kungen kommenterade hans skor.

– Han berömde mina skor. Han tyckte att de var fina och var imponerad. Han sa att de var finare än hans skor och att han gärna ville byta. Det var kul.

2007 spelade han under ceremonin men han har aldrig haft tanken på att han själv kunde stå där en dag som Årets Ölänning.

– Man tänker inte så. Folk har pratat om det och jag har varit nämnd i diskusisonen. Men man tänker inte på det. Det bara smäller till och så har man blivit det. Förra gången var sjöng jag och var nervös. I dag har jag inte varit nervöst. Jag har fått njuta och bara känt ett välbehag.

Nu ska han ha tre dagars semester.

Annons

– Efter det här ska jag sätta mig någonstans i Borgholm och ta en pilsner och ta en bit mat. Jag har tagit tre dagar ledigt och det ska bli skönt att njuta av de dagarna.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons