Annons
Nyheter

Arbetsskador rapporteras inte alltid

Nyheter • Publicerad 9 juni 2011

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Mörbylånga kommun vill skärpa rutinerna kring rapportering av arbetsskador och tillbud.

Annons

– Vi upplever att mycket stannar på arbetsplatsen och aldrig når central nivå, säger personalsekreteraren Lina Holm.

I samband med kommunens omorganisation vid årsskiftet, bytte personalavdelningen namn till HR-service (Human resources service). Samtidigt tog HR-service över ansvaret för rapporter om arbetsskador och tillbud på kommunens arbetsplatser. Och nu måste dessa rutiner skärpas.

– Vi ser över hur vi vill arbeta med de här frågorna. Vi ska få in en kopia på alla tillbud, men det är inte alltid vi får det, säger Lina Holm.

MINDRE HÄNDELSER

Under 2010 rapporterades 12 arbetsskador och tillbud in till personalavdelningen. Men det kan alltså ha inträffat fler händelser som inte har rapporterats. Lina Holm tror inte detta handlar om ignorans från personalen ute på kommunens verksamheter, utan snarare om okunskap.

– En medarbetare kanske tänker att ”det är inte så farligt”, men det är viktigt för oss att få in all information så att vi kan förebygga att något liknande händer i framtiden. På det sättet undviker vi arbetsskador och liknande.

Lina Holm menar att det är upp till cheferna att informera sina anställda om rapporteringsplikten.

– Många tänker att de ska rapportera först när någon skadat sig. Men ett tillbud kan lika gärna vara en händelse som skulle ha kunnat leda till en skada.

Att förtydliga informationen kring rapporteringen är också ett led i kommunens införande av FAS05, ett centralt kollektivavtal som syftar till att alla medarbetare ska bli mer delaktiga, känna inflytande och att de kan påverka sin arbetssituation.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons