Annons
Nyheter

Apan Nilsson får stanna på Öland

Nyheter • Publicerad 27 juli 2012

MÖLLSTORP

I nästan fem år har den gröna markattan Nilssons framtid varit oviss. Nu beslutar länsstyrelsen i Stockholm att hon får stanna på Ölands djur- och nöjespark.

Annons

Den gröna markattan Nilsson togs in privat av en man som köpt henne i en djuraffär i Syriens huvudstad Damaskus. När han kom fram insåg han att det skygga djuret inte var lämpligt som husdjur och donerade henne anonymt till Skansen-Akvariet, uppgav de i samband med att de flyttade Nilsson till Ölands djur- och nöjespark. Djurparken var då ensamma i landet om att ha markattor.

– Sen dess har den ju levt med gruppen, så det hade ju varit tråkigt om vi inte hade fått ha kvar den, för det känns ju som vår, säger Jörgen Torstensson, djurskötare på parken.

LÅNG SVANS

Nu är Nilsson 5 år och 4 månader, och känns främst igen på sin långa svans. Parken har fyra stycken markattor, som alla har olika teckning och olika mycket vit päls. Ändå är det svårt att verkligen urskilja dem utan att läsa av deras chipmärkning.

– Jag kan det inte i alla fall, säger Jörgen Torstensson, och hävdar att inte heller veterinärerna brukar klara av det.

Markattorna är inga kelvänliga djur, och under Ölandsbladets besök på djurparken höll Nilsson sig hela tiden uppe på takbjälkarna.

TOBIAS ANDERSSON ÅKERBLOM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons