Annons
Nyheter

Anton är en av de smartaste

Nyheter • Publicerad 19 mars 2007

RÄLLA

En av Sveriges smartaste ungar bor i Rälla Tall. Anton Gårdewall ska snart resa till Göteborg och tävla i TV3:s ”Sveriges smartaste barn”. Landets alla femmor och sexor har deltagit via sina skolor, cirka 4000 barn.

Annons

I början av året var den första uttagningen till tävlingen ”Sveriges smartaste barn” .

– Hela vår klass och sexorna fick göra ett prov och sedan valdes de två bästa resultaten ut och skickades in till TV3, berättar Anton.

Anton var alltså en av de två bästa barnen från Rälla skola och en av de 400 barn som gick vidare till andra omgången. Anton och hans mamma reste ner till Malmö, där Anton skulle försöka ta sig vidare till TV-inspelningen av tävlingen.

– Vi har släkt i Malmö, så vi fixade resan och boendet själva.

EN AV 56 UTTAGNA

Först intervjuades alla barnen och sedan fick de göra vad de ville i några timmmar fram till tiden för dagens stora händelse, provet i allmänbildningen.

– Det var 40 frågor och vi fick 30 minuter på oss att svara.

En del av frågorna hade olika svarsalternativ man kunde välja på. Anton väntar nu på att ett brev ska komma från TV3 med alla uppgifter om TV-inspelningen i Göteborg.

– Det kommer nog den här eller nästa vecka.

INSPELNING I APRIL

Annons

Den här gången ska både mamma och pappa följa med Anton och TV3 bekostar både hotell och resan.

– TV-inspelningen är 17-18 april och programmet sänds på söndagen därefter.

Elva- och tolvåringar kommer att testas i allmänbildning i TV3 tills att man har utsett ”Sveriges smartaste barn”. Den som vinner får pengar till utbildning, från någon utbildningsfond eller liknande tror Anton.

FAVORITÄMNENA

Antons stora intresse i skolan är geografi och idrott. Själv spelar han i fotboll i Högsrums FF. Nu när det börjar bli känt att Anton ska tävla i TV, börjar gratulationerna strömma in.

– Folk kommer fram och gratulerar mig. Lärarna och mina skolkompisar också.

EVA JOELSSON

Johannes Bäck, från Färjestaden, har också gått vidare till finalen. Den 22 april sänds det första programmet och vi får bänka oss framför TV:n och hålla tummarna för Anton och Johannes.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons