Anrikt konditori till salu
Efter 32 år har Birgitta och Göran Yngdén beslutat att sälja Nya Conditoriet i Borgholm.Idag annonserar man ut rörelsen, men redan i höstas då planerna började sippra ut började flera intressenter att höra av sig.
Vi har varit i den här branschen sedan 1965 och nu ska vi bli pensionärer på heltid, säger de.
1965 började de att arbeta på Ebbas konditori, som ägdes av Birgittas föräldrar Ebba och Oscar Svensson. Och tre år senare drev de kondiset i Köpingsvik sommartid.
På hösten 1973 utbjöds Nya Condis till försäljning och vid följande årsskifte tog de över.
Det har varit en rolig tid, men samtidigt har det inte varit så mycket bevänt med ledigheten eftersom vi i princip har haft öppet alla dagar under året, säger Birgitta.
Vi hoppas att en överlåtelse ska ske under våren och att den nye ägaren blir en seriös yrkesman som ser långsiktigt på ett förvärv. Och att verksamheten fortsätter i samma anda, säger Göran.
Nya Condis är idag det enda riktiga konditoriet i Borgholm sedan Ebbas Café till stor del ändrat inriktning mot ett restaurangutbud.
Inredningen är i en klassisk kondisstil som man sällan ser nuförtiden och även sortimentet är till stor del klassiskt.
Ja, när det gäller konditorivarorna är det inte så mycket som förändrats genom åren. Bakverk som Christina, Mårbacka och Budapest finns kvar, liksom Napoleon- och bananbakelser och Prinsess- och Carl Gustaf-tårtor, berättar de.
Däremot har det skett en stor utökning på mat och frukostbröd, till exempel, solros-, fikon-, och pumpabröd. Och smörgåsar i serveringen har blivit riktigt stort.
Vi har också en trogen, mångårig kundkrets och på förmiddagarna ockuperas lokalen av hantverkarkåren, berättar Birgitta.
Idag är det desstom riktigt inne att gå på konditori, medan Birgitta och Göran fick uppleva en svacka på 1980-talet.
För en spekulant är det alltså köpläge idag. Handeln i Borgholm expanderar stadigt, både på grund av inflyttning och av fritidshusfolket som kommer hit alla delar av året, och det faktum att Sörens Bröd inte längre finns är ju ytterligare en faktor.
Visst har det märkts, även om det var en fördröjning från nedläggningen och fram till jul. Särskilt har försäljningen av tårtor ökat, säger Göran.
Nya Conditoriet har idag elva anställda på årsbasis, vinterid 7-8 personer och sommartid cirka 15.
Och personalen ingår i köpet, säger Birigtta och Göran som nu hoppas på att hitta en köpare som för traditionerna vidare.
Nya Conditoriet startades av Hugo Ljungström som först bedrev rörelsen i den fastighet på Storgatan där modehuset Lavendel i dag är beläget. Därefter drevs den av sonen Arne några år och i början av 1950-talet köpte Bertil och Alice Andersson, sedermera Borgbrant, konditoriet som 1964 togs över av Ella och Gustaf Nilsson.