Annons
Nyheter

Ännu inget skadestånd från JK

Nyheter • Publicerad 31 augusti 2007

BYXELKROK

I 102 dagar satt 49-åringen från norra Öland oskyldigt anhållen och häktad för dubbelmordet i Byxelkrok. 102 dagar han kräver skadestånd för, minst en halv miljon kronor.

Annons

– Vi har inte fått något svar från JK, berättar mannens advokat Claes Möllersten.

Normalersättningen är 500-700 kronor per dygn, men kan höjas ”om frihetsberövandet har lett till omfattande publicitet som inneburit att den misstänkte har kunnat identifieras av en vidare krets eller om misstankarna har avsett ett särskilt allvarligt brott”. Exakt detta hänvisade advokat Claes Möllersten till när han i slutet av maj lämnade in 49-åringens skadeståndsanspråk till Justitiekanslern, JK.

MINST EN HALV MILJON

– 49-åringens lidande på grund av häktningen har varit omfattande och har skadat honom på ett sätt som till fullo aldrig kan repareras. Ersättningen bör bestämmas till ett avsevärt högre belopp än i standardfallen. I detta fall bör beloppet ej understiga 500 000 kronor.

– Mediabevakningen har varit massiv och eftersom händelsen utspelat sig inom ett mindre samhälle har det varit lätt för många att förstå vem den misstänkte varit utan att hans namn nämnts.

– Min klient har mått mycket dåligt. Han var misstänkt för ett av de värsta brott som man kan tänka sig, familjen har mått dåligt och han har inte kunnat stötta den.

Några pengar har ännu inte betalats ut.

STÖRRE FALL TAR TID

– Vi har inte fått något svar från JK. Sommaren kom emellan och sedan kan det vara så att större fall tar längre tid än standardfallen. Men jag räknar med att JK:s beslut kommer nu i början av hösten, säger Claes Möllersten.

Har du kontakt med din klient, hur mår han?

– Jag vill inte kommentera det.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons