Nyheter

Ännu ett överklagande från Sundeby

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010

FÄRJESTADEN

Björn Sundeby gör allt han kan för att återställandet av hans fastighet ska skjutas på framtiden. Nu överklagar han länsstyrelsens beslut om slutdatum för åtgärderna.

Turerna kring Sundebys fastighet i Färjestaden, där han torrlagt delar av Kalmarsund med bland annat en tennisbana, har blivit en sällan skådad långbänk.

ÄNDRAS TILL FEBRUARI

Miljööverdomstolen har tidigare beslutat att två av de utfyllda områdena är olagliga och måste återställas. Domstolen ålade också Sundeby att säkerställa avrinningen från våtmarksområdena norr om den lagliga utfyllnaden. Sundeby överklagade beslutet till Högsta Domstolen, som i mars beslutade att inte pröva ärendet.

Länsstyrelsen bestämde då att Sundeby skulle ha genomfört åtgärderna innan den 19 juni 2010. Även detta överklagades av fastighetsägaren varpå han fick avslag av länsstyrelsen, som flyttade fram sista datumet till den 31 augusti.

Men den som väntade sig att det datumet skulle hållas lär ha väntat förgäves. I en överklagan till Miljödomstolen vill Sundeby att slutdatumet ska ändras till 28 februari 2011. Han menar att arbetsförhållandena vore bättre då, med tanke på att den geologiska aktiviteten i vattnet är som lägst vid den tiden på året. De maskiner som måste användas har dessutom minst inverkan på marken medan den är torr och frusen.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.