Nyheter

Ännu en fordonsbrand – denna gång på bron

Nyheter • Publicerad 6 februari 2006

ÖLANDSBRON

För tredje gången på drygt en vecka fattade ännu ett fordon eld under pågående färd – och denna gång mitt på Ölandsbron.

Förra veckan brann en lastbil med halmbalar i Tveta. I måndags en personbil vid Isgärde. I förrgår hände det igen, när en flismaskin plötsligt fattade eld på Ölandsbron.

Tre spektakulära fordonsbränder på lite drygt en vecka, samtliga med den märkliga gemensamma nämnaren att de alla inträffade mitt under pågående färd. Inte heller denna gång kom dock någon person till skada. Föraren lyckades undkomma innan elden tog ordentlig fart i fordonet, som blev helt utbränt.

KRAFTIG RÖK

Det var strax efter två på torsdagseftermiddagen som flismaskinen började brinna under färden på bron. Räddningstjänst från både Färjestaden och Kalmar var snabbt på plats, men släckningsarbetet av den tunga skogsmaskinen blev besvärligt eftersom det var svårt att komma åt brandhärden.

Att det dessutom läckte olja, vilket orsakade kraftig rökutveckling, gjorde inte saken bättre. En mindre mängd olja (20–30 liter) uppges även ha runnit ut i Kalmarsund.

MEKANISKT FEL

Arbetet pågick i flera timmar eftersom man blev tvungen att montera ned delar av maskinen för att få bort den från platsen. Trafiken över bron stängdes till en början av helt från båda håll men kunde, sedan brandmännen fått kontroll över branden, växelvis släppas på så sakteliga i ena körfältet.

Detta orsakade kilometerlånga köer fram till 17-tiden, då trafiken åter började flyta, enligt polisen. Köerna tunnades dock inte ut förrän framåt kvällen, eftersom ytterligare fordon fick motorstopp i de timslånga köerna.

Varför flismaskinen började brinna är, liksom de två tidigare fordonsbränderna den senaste tiden, mer eller mindre en gåta. Polisen misstänker dock att det kan bero på någon form av mekaniskt fel, eftersom maskinens hydralik gått sönder.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.