Anna Hedh EU-kandiderar igen
ÖLAND/BRYSSEL
Nu börjar nomineringarna inför nästa års val till EU-parlamentet. Anna Hedh och hennes 18 svenska kolleger i Bryssel och Strasbourg har knappt ett och ett halvt år på sig att avsluta de projekt de håller på med. I augusti 2009 sammanträder det nyvalda EU-parlamentet för första gången.
Om det blir som Anna Hedh från Mörbylånga vill, så finns hon då med bland de 20 nya och nygamla svenska parlamentsledamöterna – 20 därför att vi tilldelats ytterligare en sedan sist.
– Jo, jag tänker kandidera, säger hon, men sedan beror ju allt på vad mitt parti säger. Och allra först måste jag nomineras av mina partikamrater i länet.
Konkurrens får hon: av hennes nuvarande svenska partikamrater i Bryssel är det bara nestorn Jan Andersson som tackar för sig. Och det ryktas om Leif Pagrotsky som en tänkbar efterträdare till Andersson som socialdemokratisk gruppledare där nere. Men kan en EU-skeptiker som Pagrotsky verkligen vara socialdemokraternas förstanamn? Att detta är tveksamt håller Anna Hedh med om.
– Som gruppledare kan han inte gå emot majoriteten utan måste hålla igen med sin skepsis, så i den positionen kan han inte uträtta så mycket i den vägen, säger hon.
Men hon ser helst att den socialdemokratiska listan denna gång komponeras på ett annat sätt än i förra valet, då hon var ensam EU-skeptiker bland idel socialdemokratiska EU-entusiaster. Önskvärt tycker hon vore att man varvade entusiasterna med namn som ser mera nyktert på EU som institution. Detta trots att hon personligen skulle förlora på en sådan tingens ordning. I förra valet hade Anna Hedh gott stöd framför allt av Handels- och Transportfacken, och det är inte omöjligt att det blir repris på detta, säger hon.
SD-TURBULENS
– Men även i nykterhetsrörelsen har jag mycket stöd. Där kan man visserligen inte nominera, men jag vet att man där stödjer mitt arbete med alkohollagstiftningen.
Viss turbulens inom de svenska småpartierna kan vi räkna med i EU-valet, säger hon.
– Bland annat har vi en skräckslagen Junilista, som oroar sig för vad Sverigedemokraterna kan uppnå. Och FI – Feministiskt Initiativ – sägs komma att ställa upp Gudrun Schyman som förstanamn.
Och trots – eller kanske tack vare – sin grundläggande EU-skepsis vill Anna Hedh se att EU-frågorna vandrar ned i folkets djup och blir allmänna samtalsämnen. Till och börja med borde svenskarna få folkomrösta om den nästan ordagranna efterträdaren till EU-konstitutionen. Men det är hittills bara Irland som beslutat att gå denna demokratiska väg - omröstningen sker i maj-juni. Fem länder har redan låtit sina företrädare säga ja, och resten är på gång, svenska riksdagen torde göra det någon gång i höst.
– Vi måste få upp valdeltagandet och intresset, det var ju under all kritik förra gången, säger hon. Jag blev nästan mörkrädd under valet 2006 när jag åkte runt i skolorna och kunde konstatera att elever kort före studentexamen inte hade behandlat EU-frågorna alls i undervisningen.