Anhörigvård kan bli en fälla
MÖRBYLÅNGA
Varför är kommunen så stelbent i de enskilda fallen? Har det med prestige, eller fattade principbeslut att göra? Eller ligger rent av överväganden av kostnader bakom besluten?
Fallet med Lena och hennes Alzheimerdrabbade make Axelär långt ifrån unikt på Öland eller i Mörbylånga kommun. Men varför har då Lena drabbats så oförskyllt hårt? Det finns ett principbeslut i kommunen som går ut på att hemtjänsten ska sköta det mesta av ”yttre” vård. Konspirationsteoretiskt skulle man kunna tänka sig att kommunen, som redan har kostnaderna för hemtjänsten, inte vill öka på kostnadsläget med att bevilja anhörigvård. Men det är en teori som socialchefen, Agneta Thomsson, inte vill skriva under på.
– Man kan få anställning som anhörigvårdare. Men det förutsätter att hemtjänsten inte kan tillgodose vårdnadsbehovet.
Agneta Thomsson kan inte kommentera det enskilda fallet Lena och hennes make Axel. Däremot påpekar hon:
– Anhörigvård kan bli en fälla för de anhöriga. Det kan i många fall vara bättre för alla inblandade att bli ”avlösta”.
BREV PÅ VÄG
Idag finns inga enhetliga regler för landets kommuner. Som framgått av artikel här intill, kan kommunerna i stort sköta sin äldrevård efter eget regelverk. Men en skärpning är på gång. Äldre och folkhälsominister Maria Larsson (kd) har aviserat en skärpning av lagen från och med årsskiftet. Idag är det frivilligt för kommunerna att ge stöd för anhörigvård, men fortsättningsvis ska kommunerna bli tvungna att göra det.
Enligt Maria Larsson (i en intervju i DN) måste stödet vara individuellt utformat. Stödet måste skräddarsys i dialog med den anhörige och den som ska vårdas. I vårt aktuella fall med Lena och Axel ska alltså paret få som de vill. Önskar Lena vårda sin make, vilket också Axel vill, ska hon också få göra det. Kommunen ska inte kunna hävda att ”det räcker med hemtjänsten”. Lena behöver dock inte vänta ända till årsskiftet för att få sitt problem löst.
– Nej, hon kan skriva till socialnämnden. Då kan vi ta upp ärendet i arbetsutskottet och göra en ”överprövning” av handläggarnas beslut, säger nämndens vice ordförande Göran Adolfsson (s).
– Och brevet är på väg, säger Lena.
ULF HEDMAN