Andreas var inte tillräckligt sjuk
HAGLUNDA
Ambulansen ville inte ta Andreas Nilsson till sjukhuset. Han var inte tillräckligt sjuk. Senare visade det sig att han var uttorkad och hade influensa kombinerat med lunginflammation.
De borde ha bättre koll. Jag litade på dem för de borde ju veta, säger han.
Tisdagen den 28 februari kom Andreas Nilsson hem efter jobbet och kände sig illamående. Sjukdomen blev värre för varje dag och på lördagen den 3 mars mådde han som sämst. Då hade han varit sängliggande med hög feber sedan onsdagen.
På lördagen skulle jag gå till köket men jag klarade inte det. Jag fick krypa och när jag kom till köket blev jag tvungen att lägga mig på golvet och vila innan jag kunde krypa tillbaka till sängen.
Då ringde han sin släkting Isabell Karlsson som blev orolig och kom för att titta till honom. Sedan ringde han sjukvårdsupplysningen och de skickade en ambulans med en gång. Men ambulanssjukvårdarna ansåg inte att han var tillräckligt sjuk för att åka ambulans.
De kollade blodsockret och mitt blodtryck. De sa att jag inte var tillräckligt sjuk för att åka ambulans, säger Andreas.
NEJ TILL TRANSPORT
Andreas hade hög feber och uppfattade inte hela diskussionen. Men Isabell Karlsson fick argumentera för att han skulle få åka till sjukhuset.
De trodde att han bara hade influensa, men för att vara säkra ringde de till akutläkaren. Han sa nej till transporten och då sa de till Andreas att det inte var någon idé att åka till sjukhuset, säger hon.
Jag litade på dem och tänkte att då var det ingen idé att åka in. De är ju ändå utbildade och borde ha koll. De tyckte att Isabell skulle stanna över natten och titta till mig, tillägger Andreas.
KÄNNS ONÖDIGT
Det tyckte Isabell var fel och hon ville inte ta det ansvaret.
Han kunde inte gå och var väldigt dålig. Han är diabetiker och jag var osäker på hur det fungerar. Det ansvaret ville inte jag ta, säger hon.
Efter en låg diskussion ringer ambulanssjukvårdarna till slut en bårtaxi. Bårtaxin tillkallas från Löttorp och ambulansen åker tom tillbaka till Kalmar.
Jag tyckte det var jättesynd att de inte tog med honom i ambulansen. Han bor ensam och har diabetes. Vem skulle ta hand om honom ifall han hamnade i koma? Men de har väll sina kriterier för när man är akutsjuk. Det hade varit intressant att få reda på vilka, säger Isabell Karlsson.
Det känns väldigt onödigt. De har kört ända från Kalmar och tar inte med mig. Då ringer de en bårtaxi från Löttorp som får komma och hämta mig istället. Från början ville de inte ens ringa en bårtaxi, säger han.
ORDENTLIGT SJUK
När Andreas kom till sjukhuset konstaterade läkarna att han var ordentligt sjuk. Det visade sig att han hade influensa kombinerad med lunginflammation. Han har diabetets och hans socker låg på 30. Han var dessutom ordentligt uttorkad.
När det ligger på mellan 35 och 40 är det fara för livet. Då finns risken att man får syraförgiftning. När jag kom in på sjukhuset fick jag tre stora flaskor med vätska genom dropp för att inte bli helt uttorkad. Ambulanssjukvårdarna trodde att jag skulle få åka in och vända. Men jag fick vara kvar på sjukhuset i fyra dagar och vara sjukskriven i fem dagar efter sjukhusvistelsen, säger han och fortsätter:
Jag var verkligen sjuk för annars hade jag inte ringt. Men enligt dem var det ingenting, de som borde vara utbildade, trodde att jag bara skulle få åka in och hem igen. De undersökte inte mina lungor och det tycker jag är konstigt. För då hade de märkt att något var fel. De borde ha bättre koll. Men jag litade på dem för de borde ju veta.
Har du hört någonting från dem?
Nej jag har inte hört någonting. Frågan är om de ens vet om det. Jag är ingen person som brukar beklaga mig. Men det är viktigt att det kommer fram så att det inte drabbar andra, säger han.
ALEXANDER JENSEN