Andra bullar på Halltorp
Igår var det brödbakardag i Ölands Gymnasiums kök på Halltorps Gästgiveri tillsammans med Magnus Johansson, mångårig medlem i kocklandslaget och före detta chefkonditor på Operakällaren och Berns.
Utbildningen riktade sig främst till Regional Matkultur för att stärka medlemmarnas kvalitetsarbete och konkurrensförmåga, men eftersom den var förlagd till Halltorp fick även ett tiotal gymnasielever och deras lärare möjlighet att delta.
I programmet ingick såväl teori om brödets kemi som praktisk bakning av både matbröd och vetebröd.
Det har skrivits många böcker om bröd, och mycket av det som skrivits är galet. Och det vill jag ändra på, säger Magnus Johansson som numera arbetar som konsult i denna genre.
Även brödet måste får en framskjuten plats, och ju mer man förstår desto bättre kan man ta vara på det.
Under den här dagen har vi bakat en rad olika brödsorter; baguetter, mörka bröd, briocher, kavring och vetebröd. Det är såväl om klassiska skandinaviska brödsorter som internationella varianter.
Att servera eget bröd är något som ökar på krogarna, fast ibland handlar det om bake-off. Och på många restuarangskolor är det också lite si och så.
De saknar helt enkelt kunskaperna, säger Magnus som alltså har en mission att fylla.
Han har inte heller mycket till övers för de wienerbröd och bullar som mackarna tillhandahåller tillsammans med fika.
Tänk om landets alla konditorier skulle börja sälja vindrutetorkare och olja, vilket liv det skulle bli. Det här är ju en sjuk konkurrenssituation. Men jag tror att god kvalité och kunskap vinner i längden, och att man kan ta betalt för bra produkter, säger Magnus Johansson som för övrigt var medarbetare på Halltorps Gästgiveri i början av 1990-talet.
Halltorps kökschef Josef Weichl instämmer också i att det brister på många skolor när det gäller brödkunskaperna.
Den här utbildningen kommer vi att upprepa varje år, för både elever, lärare och vår egen personal.
Vi har en bra utrustning, bland annat fina ugnar med jäsprogram. Men känslan är dock viktigast, att känna konsistensen, knacka på brödet och höra när det är färdigt, säger Josef Weichl.