Nyheter

Amerikapengar till Borgholms kommun

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

Tidigare i år fick Borgholms kommun besked om att en person i USA testamenterat en del av sin kvarlåtenskap till kommunen.

Varför vet man ännu inte, men i förra veckan damp det ner en check på 58 828 dollar. Och mera är på ingång.

John P Johnson hette den givmilde personen som gick bort den 27 januari i år. Av testamentet framgår att pengarna ska delas mellan två mottagare; till Borgholms kommun till minne av framlidna Aina E Johnson, född Andersson i Köpings församling och därefter bosatt i Persnäs, och till Göteborgs Kyrkliga Stadsmission till minne av Per–Olof Johnasson, senare John P Johnson, som 1929 konfirmerades i Masthuggskyrkan i Göteborg.

Men vem denne John P Johnson var är det idag ingen som vet.

– Det försöker vi just nu ta reda på och är väldigt tacksamma om det finns någon som kan ge oss uppgifter, säger kommunchef Lars Frick.

– I korrespondensen med advokatbyrån i Boston framgår att han var bosatt i Newton, Massachusetts, men i övrigt vet vi inte så mycket mer.

– Det finns inga som helst förbehåll i testamentet så det står oss fritt att antingen fondera medlen eller förbruka dem. Därför är det viktigt att få större kännedom om John P Johnson så att vi kan använda dem på ett värdigt sätt.

Men mera pengar är alltså på väg, mycket mera.

– Ja, den information vi fått säger att det handlar om drygt en miljon kronor, säger Lars Frick.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.