Annons
Nyheter

Alvaret står i full blom

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2007

SKOGSBY

Det lila havet av Backtimjan i små och stora tuvor breder ut sig så långt ögat kan nå. Ett alvar som vid den här tiden brukar vara brungult av torka lyser nu i olika färger.

Annons

– Kombinationen av mycket vatten och värme gör att blomningen har fått en nystart, säger naturvårdsforskaren Eje Rosén.

Han arbetar på Uppsala universitets centrum Porten till Alvaret i Skogsby. Där har han hållit i alvarvandringar hela sommaren och vissa gånger har de fått vada i vatten för att ta sig till den rätta stigen.

RIKA MÄNGDER AXVERONICA

Men nu när solen återvänt är det ett nöje att gå ut på alvaret.

– Det är en stor blomsterrikedom. Så rika mängder som Axveronica har jag knappt sett förut, säger Eje Rosén.

Just Axveronican har gynnats lite extra av juli månads regnande. Den har nu fått en omblomning efter att även ha blommat före midsommar.

NY SOMMAR

Även Fältsippa, som i vanliga fall blommar i mitten av maj, har åter dykt upp på Alvaret. Eje Rosén förklarar detta som att blommorna har upplevt den långa perioden utan sol som vinter.

– Allt var grönt i maj men sedan blev det sönderbränt före midsommar. Regnet har gjort att vi fått en ny sommar nu och många arter har återkommit.

Vanlig Solvända och Ölandstok har kommit igång ordentligt, liksom Sandlilja och Käringtand. På vissa håll står till och med en och annan Maskros.

Annons

FJÄRILAR OCH CIKORIA

Det är inte bara Alvarets växtliv som gynnats av vattnet och värmen. Först nu har fjärilar och gräshoppar kläckts fullt ut. Och vägrenarna lyser i gult och blått av Cikoria, Renfana och Stånds

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons