Nyheter

Alungården utreds - men ändå inte

Nyheter • Publicerad 28 september 2012

SÖDRA MÖCKLEBY

Kommunfullmäktige, onsdag, 21.05: att utreda ett äldreboende på Alungården är inte aktuellt.

Kommunfullmäktige, onsdag, 21.10: att utreda ett äldreboende på Alungården är aktuellt.

Frågan om ett äldreboende på Alungården har stötts och blötts genom åren. På kommunfullmäktigemötet i onsdags var den åter uppe på agendan - vid två olika tillfällen. Kontentan? Att kommunen nu ska göra en marknadsundersökning som redovisar intresset för ett trygghetsboende, alternativt kombinerat med annan omsorg på Alungården.  Detta sedan välfärdsberedningen haft samtal med Mörbylånga bostad och förvaltningen och fått svaret att det inte finns någon efterfrågan på lägenheter för äldre på Alungården. Något som dock inte ansågs som svar nog på Centerpartiets motion, som varit runt i olika instanser sedan 2009 - med ”anor” från ett förslag som lades redan 2007.

– Det är inte Jonas Evebrand på Mörbylånga bostad som ska ta det här beslutet och det är inte heller vi som ska bestämma om det är aktuellt, utan de som faktiskt ska bo där.

UNDERSÖKNING GJORD?

Med relativ enighet röstades förslaget att göra en marknadsundersökning igenom. Utan större omsvep alltså - med den lilla reservationen att samma politiker röstat ner ett snarlikt förslag bara någon minut tidigare.

– Det här är ju upp- och nervända världen. I det ena fallet är en marknadsundersökning redan gjord, men inte i den andra, utropade Sven Åke Svensson (KD). Hans motion gällde alltså att grundligt undersöka möjligheten till äldreboende på Alungården, att anordna ett antal mindre lägenheter. Men kommunfullmäktige beslutade i den här frågan att socialnämnden utrett frågan i just en marknadsundersökning 2010 och att en ny sådan därför inte är motiverad.

GEMENSAMMA  MÅLTIDER

Gällande äldreomsorgen i Mörbylånga kommun beslutades nu att de äldre ska få möjlighet att äta gemensamma måltider även i Färjestaden. Sådan måltidsgemenskap finns redan på Lindero i Mörbylånga och på Syrenen i Degerhamn. Kommunen skjuter till 85 000 kronor för att göra det möjligt att köpa lunch till självkostandspris i början på nästa år.

– Omsorg ska inte bara vara ett förvaringsmagasin för gamla sjuka människor, det ska finnas en gemenskap med andra också, konstaterade Rolf Berger (S).

Ölandsbladet skrev i tisdagens tidning om det ökande antalet äldre på Öland och som något av ett tidens tecken tog kommmunfullmäktige i onsdags beslutet att uppsökande verksamhet bland kommunens äldre ska genomföras – med syfte att skapa större trygghet, vara aktiv och fungera självständigt så länge som möjligt. Dessutom togs beslutet att införa en lokal värdighetsgaranti inom äldreomsorgen, för att säkerställa inflytande och valfrihet för de äldre.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.