Allvarlig kritik mot bostadsbolag
MÖRBYLÅNGA
Vi ser allvarligt på bolagets bristande efterlevnad av LOU (lagen om upphandling) och övriga gällande styrdokument.
Revisionskritiken mot Mörbylånga Bostadsbolag är inte nådig. Men det finns förmildrande omständigheter åtminstone om man är lokalpatriot.
Får en kommun gynna de företag som finns inom den egna kommunens hank och stör?
Nej, egentligen inte. Upphandling av varor och tjänster ska ut på öppna marknaden så att alla får chansen att lägga ett bud. Kommunen förväntas, att till skattebetalarnas fromma, ta det lägsta budet. Men är det alltid så säkert att just det lägsta anbudet är bäst i det långa loppet?
Ett dilemma som många kommuner brottas med och som Mörbylånga kommuns helägda bostadsbolag nu fått allvarlig kritik för. Det vill säga man har inte följt de lagar och förordningar som reglerar just upphandling.
En färsk revisionsrapport talar om otillåten direktupphandling och bristande efterlevnad av LOU.
KOMPISFÖRETAG
Vad är det då som bolaget gjort sig skyldigt till?
Enligt revisorerna har bostadsbolaget blanda annat direktupphandlat konsulttjänster från en specifik teknikfirma för cirka en kvarts miljon kronor. En tjänst som alltså inte konkurrensutsattes.
De stora stora avvikelserna från LOU har skett i byggsvängen. Bolaget har direktupphandlat byggvaror och tjänster för, som revisorerna uttrycker det, många miljoner kronor.
Som en extra krydda i det här sammanhanget har Bostadsbolaget också börjat köpa på sig bilar för nära 700 000 kronor. Minnesgoda läsare kan säkert erinra sig rubriker i stil med Mörbylångas märkliga bilaffärer. Ett fullkomligt sanslöst drama där några tjänstemän på kommunen gick utanför alla lagar och regler och handlade in hyrbilar från en och samma kompisföretagare på över 50 fordon till främst socialtjänsten.
KONSTIGT
Revisorerna anser att alla dessa exempel är av synnerligen grav art, vilket man också påpekar i sin rapport: vi ser allvarligt på bolagets bristande efterlevnad av LOU och övriga gällande styrdokument.
Hur ser då du Kent Ingvarsson (M), bolagets ordförande, på dessa påvisade brister i bolagets handel och vandel?
Det här kommer vi att styra upp. Självklart måste bolaget verka efter de regler som finns när det gäller exempelvis LOU.
Vi har alldeles nyss haft ett styrelsesammanträde där vi gått igenom just de aktuella exemplen. Och det här kommer vi att styra upp.
Enligt Kent Ingvarsson är det första gången som bolaget fått en rejäl knäpp på näsan, vilket borde medföra att bolagets vd Jonas Everbrand fått en åthutning av ägarna, det vill säga politikerna i styrelsen. (Ja, egentligen är vi alla kommunmedborgare ägare till bolaget, men vi representeras förstås av våra folkvalda).
Nja, representanterna för ägarna tycket kanske att det var lite konstigt det hela, säger Kent Ingvarsson lite svävande.
HEMMAMARKNADEN
Otillåten upphandling ger förstås öppningar för vidare procedurer. Det kan tänkas att ilskna entreprenörer och konsultfirmor som känner sig missgynnade vidtar rättsliga åtgärder.
Att revisorerna påpekar att det rör sig om otillåten upphandling är förstås inte bra. Och vi måste sätta ramar, säger Kent Ingvarsson, som dock också påpekar:
Hade bolaget skött sig helt enligt alla regler och förordningar, hade inte en enda krona hamnat i Mörbylånga.
Med andra ord. Det kommunala bostadsbolaget ville gynna hemmamarknaden i stället för att låta utbölingar göra pengar på kommunens behov av varor och tjänster.
Det är ett dilemma för oss politiker. Man får inte bryta mot lagen, men...
Man kan lägga in parametrar i en upphandling där exempelvis närhet och och lokalkännedom blir tunga och avgörande punkter.
BRA AFFÄR
Mörbylånga kommuns agerande skiljer sig garanterat inte från andra kommuner med liknande problemställningar. Självklart vill man gynna det egna företagandet.
Men missgynnar inte det skattebetalarna?
Inte nödvändigtvis. Det lokala företagets anställda betalar ju också förhoppningsvis skatt i kommunen, arbetstillfällen säkras och så vidare, och så vidare.
Det gäller således att tota ihop ett regelverk som inte tänjer alltför mycket på lagar och förordningar. Och det är just det som bostadsbolagets styrelse måste ordna till med det snaraste.
Men så var det här med bilarna, som vi nämnde här ovan.
Har ni inte lärt er att hålla er ifrån bilaffärer?
Jonas (Everbrand) räknade ut att det skulle bli billigare för företaget om personalen inte använde sina egna bilar.
Han köpte in fem bilar på ett bräde (för 700 000 kronor, red.)till ett förmånligt pris.
Men det var ju också en direktupphandling utan insamlande av offerter på marknaden...
Jo, men ha gjorde en bra affär.