Nyheter

Allt färre får på Öland

Nyheter • Publicerad 14 augusti 2013

De senaste 20 åren har antalet får på Öland minskat med ungefär 40 procent. Det uppskattar Lars Alvarmo, som själv har krympt sin fårbesättning från 330 tackor till drygt 100.

– Ekonomin inom fårskötseln är fruktansvärt dålig.

Fåren är en av Ölands symboler. Längre tillbaka i tiden sågs de lite varstans på Alvaret. Nu är de inte längre lika vanliga, men i närheten av Ekelunda arrenderar Lars Alvarmo 300 hektar alvarmark där hans tackor och lamm går och betar. När Ölandsbladet är på besök har Lars hittat en skock får som han lockat till sig med hjälp av border collien Lacky.

– Får är hanterbara på ett sätt som andra djur inte är. Svin, till exempel, går omkring i svinhuset och så slaktar man dem efter fyra månader. Fåren lever man med, man släpper ut dem och kollar till dem. Att ha får är en känsla av frihet, säger Lars Alvarmo som varje morgon kör en runda för att se till stängslet och att fåren har det bra.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.