Annons
Nyheter

Alla vill stanna på Växthuset

Nyheter • Publicerad 12 december 2007

SKOGSBY

För tre månader sedan öppnade Mörbylånga kommuns nyaste förskola, Växthuset. Föräldrar som då var tveksamma har idag tackat nej till erbjudande om förskoleplats i Färjestaden. Förra veckan hölls det öppet hus.

Annons

Speciellt för Växthuset är att där finns två pedagoger som är anställda för att ansvara för skapande miljö respektive utemiljö. Förskolläraren Anna Gustafsson är den skapande pedagogen. Två rum utgör barnens alldeles egna ateljé. I ett av hörnen stor en stor röd hylla, som påminner om ett torn. Där finns färger, penslar och material för pyssel.

– Vi har börjat samla på allt möjligt, till exempel glasspinnar och glasburkar. Och föräldrarna får gärna bidra med olika material hemifrån eller från arbetet, säger Anna Gustafsson.

På ateljéns golv finns fotografier av varje barn samt deras fötter och stövlar.

– Vi ville komma igång med ett projekt och märkte att barnen tyckte om att prova varandras stövlar i tamburerna. Vi tänkte att det här var ett bra sätt att lära känna varandra och barnen har blivit duktiga på att känna igen varandras skor, säger Anna Gustafsson.

TYDLIGA SYFTEN...

Växthusets lokaler har tidigare hört till äldreboendet Skogsbygården. Det gör att förskolan nu har flera små rum att inreda efter olika teman. Ett rum är till för bilar, medan ett annat är inrett i varma röda färger med en stor madrass över halva golvet.

– Här är det mysigt att vakna till, eller sitta och läsa en saga. Vi vill att varje rum ska ha ett tydligt syfte, barnen ska kunna se vad de ska göra här inne.

Lite längre bort finns ett rum speciellt anpassat för vattenlek. Det uppskattar Mia Bäckström, mamma till tvååriga Jonathan.

– Det är nog inte många förskolor som har ett eget vattenrum! Vi trivs jättebra här, det är rymligt och de har fått det så fint, säger Mia Bäckström.

...OCH MÅNGA IDÉER

Annons

Hon berättar att det var många tveksamma föräldrar på det första informationsmötet inför Växthusets start. De flesta var besvikna på att de inte fått plats i Färjestaden.

– Jag förstod inte varför de skulle vara så negativa. Vi bor i Färjestaden och valde att vara här. Men nu vet jag också att flera föräldrar har fått erbjudande om plats i Färjestaden men tackat nej.

Anna Gustafsson förstår dock vissa föräldrars tankar.

– Vi måste respektera att det kan kännas fel väg att åka hit. Men nu visar det sig att ingen kommer att flytta härifrån. Det har gått från väldigt negativt till något positivt.

Hon och den övriga personalen har nu många idéer om hur verksamheten ska kunna utvecklas. I början av nästa år kommer fler barn att inskolas och innan sommaren beräknar förskolan ha 30 barn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons