Annons
Nyheter

”Alla” önskar jourstation - men inget händer

Nyheter • Publicerad 11 april 2012

ÖLAND

Politiskt tycks alla vara överens – ambulansstationen på norra Öland ska vara en jourstation dygnet runt.

Annons

Ändå händer inget.

– Sätt ner foten. Ta tag i chefstjänstemännen, manade ambulansman Thomas Johansson när landstingsstyrets Anders Henriksson och Lena Segerberg, båda S, kom på besök.

Allianspartierna har tacksamt nappat på kampanjen ”90-sekundersstation i Löttorp” och samlats runt den välsmakande grytan medan tystnaden från Socialdemokraterna och därmed landstingsledningen varit kompakt.

Denna reserverade hållning bröts i veckan då en delegation med landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson och landstingsrådet Lena Segerberg i spetsen seglade in på hälsocentralen i Borgholm för att träffa ambulanspersonal från Löttorp och Borgholm – personal som i dag går i otakt med varandra, stationernas olika status omöjliggör utlovad och nödvändig personalrotation. Jour i Borgholm kontra beredskap i Löttorp går inte ihop.

SPEEDA UPP

– Vi blev lovade rotationstjänst i och med övergången till landstinget, nu har det gått 1,5 år utan att någonting hänt, påpekade Viktor Sheffield från stationen i Löttorp medan hans chef Birger De Ridder påminde om sin utgångstanke när Löttorpsambulansen kom tillbaka till landstinget.

– Jag ville speeda upp den till 90-sekundersstation samt göra den till utbildningsstation. Det som krävs är ytterligare 1,5 tjänst.

Under sittningen radade personalen upp välbekanta argument för 90-sekundersstation: patientsäkerhet, lika villkor för stad och landsbygd, kompetensutveckling, bättre arbetsscheman, med mera, mera.

– I dag är det som att spela i ett hockeylag med bara fyra spelare, till slut tröttnar man och byter klubb, funderade Viktor Sheffield högt över sin och kollegornas arbetssituation med jobb två helger av tre.

MEDHÅLL

Annons

Birger De Ridder betonade att personalens höga kompetens rimmade illa med en lösning, beredskap, från förr, från tidevarv ambulansen mest sågs om ett transportmedel.

– Vi har en oerhörd kompetens på en ”60-talsstation” och det funkar inte i dag. All kompetens måste underhållas hela tiden.

Politikerna?

De höll med.

Både i det långa och korta perspektivet.

TRYCKA PÅ

– Erik Lexne (verksamhetschef) har fått i uppdrag av sjukhuschefen att hitta en lösning, det finns ett konkret uppdrag till honom och vårt mål är att lösa detta, berättade Lena Segerberg utan att kunna ge något exakt svar på frågan ”när”.

– Vi ska ligga på tjänstemännen och trycka på vad vi kan, tillade Anders Henriksson.

Lexnes uppdrag ska dock vara att hitta en lösning inom befintlig ram, krävs en utökad dito krävs även en politisk mangling. Och där blev den S-märkta landstingsledningen något otydligare, om än med den uttalade ambitionen att ”det ska lösa sig”.

– I det långa perspektivet måste vi ta ett samlat grepp, vi behöver lösa de andra beredskapsstationerna också, förklarade Anders Henriksson och använde begrepp som politisk process, balansera ekonomin och ”växa in i det”.

Annons

Efteråt var Viktor Sheffield med kollegor fortsatt förundrade.

– Alla politiker säger att de är för 90-sekundersstation, ändå händer inget. Här fick i alla fall reda på något vi inte kände till tidigare, att beslutet ligger hos Erik Lexne.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons