Alla husdjur är lika värdefulla
BORGHOLM
Problemet med övergivna katter har under en längre tid diskuterats i Borgholm. Nu har miljö- och byggnadsförvaltningen slutit ett avtal med Djurkliniken i Borgholm. Katter som polisen har omhändertaget, behandlas av Djurkliniken till ett rabatterat pris.
– Alla privatpersoner som hittar katter som de tror är övergivna, ska höra av sig till polisen, säger djurskyddsinspektör Maria Ericsson.
På TV4 repriseras just nu programmet ”Hitta hem” där problemet med övergivna djur, och framförallt övergivna katter tas upp. Här i Borgholm har det diskuterats livligt under det senaste året om vad vi ska göra åt problemet med herrelösa katter samt kattägare som har alldeles för många katter eller som missköter sina djur. Det finns faktiskt ställen där det finns upp till 50 katter och det är inte bra för någon, varken katterna eller deras ägare.
ALLA KATTHEM ÖVERFULLA
I våras beslutade Borgholms kommun att ge Miljö- och Byggnadsförvaltningen uppdraget att undersöka om det fanns någon möjlighet att ingå samarbetsavtal med något katthem i Kalmar län, framförallt Nybro och Kalmar stad, för övergivna och omhändertagna katter på Öland.
– Men tyvärr är alla katthem överfulla, berättar Maria Ericsson.
Borgholms kommun sponsrar Miljö- och Byggnadsförvaltningen med 15 000 kronor under det här året, som Miljö- och Byggnadsförvaltningen i sin tur nu har satt in på ett konto hos Djurkliniken i Borgholm.
– Pengarna ska användas till behandling, vaccinering, ID-kontroll av chipmärkning och om så måste ske avlivning och kremering av upphittade katter, berättar Maria Ericsson.
Både Maria Ericsson och Maria Silverstrand-Notini, klinikchef på Djurkliniken vill poängtera att pengarna går oavkortat till vård och dylikt till katter.
– Man kan inte komma som privatperson till Djurkliniken och säga att vi har hittat en katt som behöver avlivas eller omhändertas och sedan få ersättning för det, säger Maria Silverstrand-Notini.
Man måste hela tiden vända sig till polisen, som tar kontakt med miljö- och byggnadsförvaltningen, som i sin tur tar kontakt med Djurkliniken.
INFORMATIONSKAMPANJ
Miljö- och Byggnadsförvaltningen och Djurkliniken kommer även att starta en informationskampanj under 2008 om allt som har att göra med att vara kattägare.
– I samband med detta kommer vi att söka efter personer som kan vara intresserade av att driva jourhem för herrelösa ”friskare” katter, berättar Maria Ericsson.
– Men folk får självklart anmäla sitt intresse redan nu, säger Maria Silverstrand-Notini.
De som anmäler sitt intresse för att driva jourhem, får sedan söka tillstånd för detta samt bli inspekterade så att de uppfyller gällande krav innan de blir godkända. Både Maria Ericsson och Maria Silverstrand-Notini vill uppmana alla kattägare att ta hand om alla sina djur. För som det står här ovan, har man katt bör man se till att den blir vaccinerad, kastrerad och chipmärkt.På våra jordbruk runt om på Öland finns det många okastrerade katter, som förökar sig okontrollerat utan tillsyn. Även dessa katter behöver tas om hand.
– Katterna på gården är lika viktiga som boskapen, säger Maria Ericsson.
Om en djurskyddsinspektör kommer och gör en inspektion på gården och man upptäcker att det finns katter som far illa där, kan lantbrukaren få djurförbud och bli av med hela sitt lantbruk. Så är faktiskt bestämmelserna.