Alla flyr ansvaret för macken
BYXELKROK
Förfallet undgår inte någon och har varat länge. Ingen vill ta ansvar för den övergivna och förgiftade macken i Byxelkrok.
När tysken Marc Milius omkom i en spektakulär krasch på autobahn i slutet av april avstannade allt arbete med den bensinstation han köpt, via företaget Ölands Hyr & Gör AB, i Byxelkrok. Styrelsesuppleanten Esa Ateva begärde en kort tid efter dödsbudet från Tyskland – där Marc Milius var misstänkt och efterlyst för en 32 miljoner kronor stor förskingring mot däckkoncernen IHLE AG – företaget i konkurs, vilket beviljades först när Kalmar Tingsrätt fått en dödsattest som bekräftade att det var kvarlevorna efter Marc Milius som hittats i den svårt kraschade och brända Porsche GT 3:an på A23:an utanför Hamburg.
VEM SANERAR?
I dag är Pump-bensinstationen övergiven och vandaliserad. Och vad än värre är – förgiftad. Bensincisternerna i marken har under många läckt ut sitt innehåll och är en miljöfara.
– De halter som om uppmätts i jorden och grundvatten är så pass allvarliga att D-Miljö bedömer att det behöver vidtas åtgärder för att i första hand avlägsna det förorenade grundvattnet och i andra hand åtgärda den förorenade marken. Det kan inte uteslutas att det även behöver vidtas skyddsåtgärder för att förhindra att en enskild dricksvattenbrunn förorenas, skriver miljöföretaget D-Miljö AB i en inspektionsrapport.
Sanering måste utföras – men av vem?
– Ölands Hyr & Gör AB är i konkurs och skulle endast stå för driften av anläggningen, medan Milius ägde fastigheten. Så i dag är Milius dödsbo ägare till fastigheten, det är det enda jag vet, säger Esa Ateva.
SVÄR SIG FRIA
Även konkursboet efter drivmedelsleverantören Nordic Oil svär sig fria. Konkursförvaltaren Bengt Ringqvist skriver till kommunen att varken Nordic Oil eller dess konkursbo ”haft någon faktiskt eller rättslig rådighet över den verksamhet som lett till på fastigheten konstaterade föroreningar”. Dessutom påpekar han att Nordic Oils egendom på fastigheten saknar värde och måste överges.
Kalmar-advokaten Bengt Strid, anlitad av däckkoncernen IHLES med uppdrag att bevaka företagets intressen i dragkampen om Milius tillgångar i Sverige, pekar på konkursboet efter Ölands Hyr & Gör AB.
– Vi pratar miljörätt och primärt är det verksamhetsutövarens ansvar. Går inte det är nästa steg att ställa saneringskraven mot fastighetsägaren och i det här fallet är det nog lika illa i båda fallen. Ytterst, och då pratar vi om en lång process över många år, är det ett kombinerat ansvar för länsstyrelse och kommun, säger Bengt Strid.
SVARTE PETTER
Bilden kompliceras ytterligare av att macken i Byxelkrok i nuläget är något av en oönskad Svarte Petter, där ägandet enbart innebär kostnader.
– Miljösanering är ofta dyrt. Och det är en gammal sanning att man inte kan lugga en flintskallig, konstaterar Bengt Strid krasst.
På Borgholms kommun säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Jan Erici att han inte är insatt i ärendet, men:
– Jag tror inte att kommunen blir den som måste utföra saneringen, det tror jag inte. Det finns ju tidigare verksamhetsutövare att ställa krav emot, som i yttre hamnen i Borgholm.
Förutom miljöbekymret tycks de juridiska förvecklingarna kring Marc Milius egendom på norra Öland innebära att ny, liknande verksamhet är avlägsen. Byxelkrok, med intensiv trafik under sommarmånaderna och färjeförbindelse till Gotland, kommer troligen att vara utan bensinstation även nästa sommar.
– Det är synd för alla vill ju ha och hoppas på att det blir en mack här uppe, säger Esa Ateva.