Annons
Nyheter

Äldrebostäder för noll kronor!

Nyheter • Publicerad 8 februari 2007

DEGERHAMN

Häromveckan Kunde Ölandsbladet meddela att en enig socialnämnd beslutat att bygga ett ”nytt” äldreboende i Degerhamn för beräknade tio miljoner kronor. Nu erbjuder Mörbylånga Bostads AB ungefär samma lösning för – noll (0) kronor...

Annons

I ett brev ställt till Mörbylånga kommun påpekar Per Olof Linde, vd för Mörbylånga Bostads AB, att bolaget redan äger 20 servicelägenheter för äldreboende i Södra Möckleby, Degerhamn i anslutning till Alungården. Dessa servicelägenheter, påpekar Per Olof Linde, har från Alungården ”haft ett gott stöd” fram till institutionens stängning år 2004.

– Följaktligen stöder vi socialnämndens förslag om att göra Alungården till ett äldrecenter med olika servicefunktioner. Och i det sammanhanget erbjuder Bostadsbolaget att på egen kostnad ställa i ordning fem servicelägenheter på Alunvägen 20 (Alunvägen 20 är den hyreslimpa som bolaget lade i malpåse för ett antal år sedan, reds anm). Lägenheterna kan ses som ett komplement till de lägenheter som redan finns. Skulle det behövas, kan vi erbjuda ytterligare fem lägenheter.

På ”egen bekostnad”?

– Självklart. Det är bara bra om vi kan utnyttja befintliga byggnader. Det enda som behövs är en uppfräschning och en viss mån av anpassning till ett äldreboende. Hiss kan exempelvis komma ifråga.

RÅD ATT SÄGA NEJ?

Varför då denna sällsynt altruistiska inställning? Per Olof Linde säger sig se till hela kommunens bästa. Men givetvis finns det en poäng i att utnyttja kåkar som redan finns i realiteten. En byggnad som man dessutom kan få in hyra på. Hittills har den tomma byggnaden bara kostat pengar för kommunmedborgarna.

Kommer då inte Alungårdens upprustning till äldre, eller service-center, att kosta något? Jo, givetvis. Men som Per Olof Linde påpekar:

– Det beror på hur högt man lägger ambitionsnivån. Men det finns exempelvis redan matsal och andra lokaliteter. Det bör på sin höjd bli tal om en upprustning, kanske ventilation och liknande. Några tio miljoner lär det dock inte gå på. Det rör sig mest om normalt underhåll.

Frågan som nu inställer sig lyder givetvis: Har socialnämnden råd att tacka nej till det flotta erbjudandet?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons