Nyheter

Äldreboenden synade

Nyheter • Publicerad 31 december 2008

Länsstyrelsen har granskat rättssäkerheten på särskilda boenden för äldre i länet, däribland Åkerbohemmet, Soldalen och Strömgården/Solgården i Borgholms kommun.

Syftet med tillsynen var att granska den enskildes rättssäkerhet, inflytande och självbestämmande inom särskilda boenden.

Mer i detalj har länsstyrelsen bland annat synat rutiner runt genomförandeplan (hur en beslutad insats praktiskt ska genomföras), information till den enskilde och inflytande för den enskilde.

Efter intervjuer och granskning av beslut och genomförandeplaner får socialnämnden i Borgholm i samtliga synade områden omdömet:

”Länsstyrelsen bedömer att socialnämnden delvis uppfyller bedömningskriteriet”.

I sammanfattningen av tillsynen pekar socialdirektör Eva Brynolf och socialkonsulent Lillemo Bennsäter ut tre förbättringsområden för nämnd och förvaltning att ta tag i:

• Utbildning och information till personal och chefer vad gäller innehåll och upprättande av genomförandeplaner.

• Brister i rättssäkerheten

• Utveckla kvalitetssäkringssystem

”Utöver de förbättringsåtgärder som påvisats kommer länsstyrelsen inte att vidta ytterligare åtgärder”, skriver Brynolf/Bennsäter och avslutar ärendet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.