Nyheter

Ölandsbron – snart med krockkuddar

Nyheter • Publicerad 1 oktober 2012

ÖLAND

”Bron är frisk och klarar alla typer av olyckor”

Vi ska inte behöva oroa oss. Ölandsbron är, som Lennart Ivarsson på Trafikverket påpekar, ”helt frisk”. Men för säkerhets skull ska den nu förses med krockkuddar på bropelarna – för alla eventualiteters skull…

En av de värsta brokatastrofer i Sverige som inträffat i modern tid, och som gav eko över hela världen, är Tjörnbrokatastrofen som inträffade den 18 januari 1980 klockan 0130. Bulkfartyget Star Clipper kolliderade med ett av brons spann som kollapsade. Hela vägbanan rasade ner på fartyg och i vattnet. Sju fordon vars förare olyckligtvis inte observerat vad som hänt, körde rakt ut i tomma intet och åtta personer omkom.

Det senaste broraset inträffade i maj 2008 vid bygget av Ådalsbanan. En gjutform rasade samman och fem arbetare, varav två omkom, föll i raset.

Och hur står det då till med vår egen stolthet – Ölandsbron?

– Bron är helt frisk, försäkrar Lennart Ivarsson på Trafikverket.

Och det var vad man trodde om Tjörnbron också. Den var dimensionerad för mycket tung trafik, alltså med tryck ovanifrån, men den klarade inte av en smäll från sidan.

Trafikverket, som har en speciell ”broavdelning”, håller som bäst på med att kontrollera alla möjliga katastrofscenarior för Ölandsbron. Där har man gått efter gamla uppgifter som säger att bron ska klara en fartygskollision av en 10 000-tonare i tio knops fart. Men Sjöfartsverket påpekade att Kalmarsund trafikeras av fartyg upp till 30 000 ton. Och då räcker det med den modesta hastigheten av sex knop för att åstadkomma samma energi som ligger på Ölandsbrons gränsvärden.

– Och det är därför vi funderar på att förse bron med ledverk på pelarna.

• Ledverk??

– Ja, ett slags krockkuddar.

BRAND

Ölandsbron ska således förses med krockkuddar för alla eventualiteters skull.

– Bron är så oerhört viktig att vi alltid ser över ”alla eventualiteter”.

• Hängsle och livrem…

– Och hjälm, knäskydd och…

Men det finns förstås andra risker för brokatastrofer. Vad händer exempelvis om en tankbil välter och börjar brinna? Asfalten smälter, armeringsjärn ger vika, betongen spricker och så vidare, och så vidare.

– Nej, nej. Bron är tåligare än så. Den ska stå pall för en sådan olycka.

– Det som är farligt är om det brinner under en bro. Men eftersom Ölandsbron löper över vatten, utom några meter vid själva brofästena som ändå ligger ganska högt över marknivå, så är risken med just brand i det närmaste obefintlig.

När Ölandsbron invigdes den 30 september 1972 hade den kostat knappt en halv miljard i dagens penningvärde. Idag 40 år senare är den reparerad och upputsad för drygt 1,1 miljarder. Reparationer och förbättringar – snart kommer nya broljus – rullar vidare år efter år.

Ölandsbron är således en högst påtaglig post i Trafikverkets akter.

– Men vi laborerar också med att bron inte finns.

• Inte finns?

– Ja, att en trafikolycka, eller något annat komplicerat fenomen, medför att det inte går att leda trafik över bron under en längre tid.

• Och då blir det färjor – om inte isarna ligger metertjocka?

– Mina kollegor på det färjerederi vi använder oss av har lovat att det går att få tag på färjor och att det finns kapacitet att klara samfärdsel över Sundet från olika punkter på ön, säger Lennart Ivarsson, boende i Färjestaden som inte är ett dugg orolig för att fastna på ön.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.