Annons
Nyheter

Ölands Friskola expanderar – öppnar grundskola i Borgholm

Nyheter • Publicerad 29 mars 2007

BORGHOLM

Ölands Friskola i Färjestaden expanderar – till Borgholm.

Annons

– Vi har långt framskridna planer på att öppna en grundskola i centrala Borgholm och företrädare för kommunen ser enbart positivt på våra planer, säger Annika Bertilsson, vd för Ölands Friskola.

I ansökan till Skolverket beskriver Annika Bertilsson och Anki Alm, drivkrafterna bakom Ölands Friskola, en skola med plats för 120 elever och med en personalstyrka på cirka 15 personer.

– Enkelt man man säga att skolan ska bli en kopia av den som vi byggt upp i Färjestaden. Profilen ska också vara densamma. Det vill säga kommunikation och hälsa. Den sist nämnda detaljen står för övrigt den inte helt okända s-politikern och läkaren Margaretha Lööf-Johansson för.

Men vad är då motivet, drivkraften, att göra om samma experiment som i Färjestaden?

– Vi tycker att vårt exempel här i Färjestaden fungerar så pass bra och är så lyckat att vi vill sprida det. Och så tycker vi att det ska bli fantastiskt att börja om igen.

Ni siktar alltså inte på att bygga upp ett skolimperium?

– Ha, nej, nej. Man kan sannerligen inte bli rik på att driva skolor.

POSITIV KONKURRENS

Till skillnad från hur det begav sig i Mörbylånga kommun, när Annika Bertilsson och Anki Alm presenterade sina friskoleplaner för sju år sedan, har Borgholms kommun ställt sig odelat positiv till friskoletankarna. I Mörbylånga gjorde flera beslutsfattare ett närmast maniskt motstånd mot friskoleplanerna. Dåvarande kommunalrådet Sigvardsson överklagade exempelvis till Skolverket två gånger. Men i Borgholm är det alltså annorlunda tongångar.

– Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, skolnämndens ordförande Sven Göte Lidheim och näringslivschefen Anders Nyholm, alla har välkomnat oss.

Annons

Annika Bertilsson tror att Borgholms mer positiva syn beror på att man inte är lika ovilliga att pröva något nytt.

– Dessutom kan konkurrens vara något positivt även för den kommunala skolan. Alla skärper sig.

REDAN TILL HÖSTEN 2008

Exakt var skolan ska placeras i Borgholm kan, alternativt vill, inte Annika Bertilsson avslöja.

– Vi ska inte börja med att bygga nytt som i Färjestaden, utan siktar på att hyra lämpliga lokaler. Och vi har redan en på gång som vi förhandlar om.

Planerad skolstart?

– Går allt enligt planerna så hoppas vi på en start höstterminen 2008.

Det finns dock en stötesten kvar – Skolverket måste godkänna planerna. Men, som Annika Bertilsson påpekar, det skulle se underligt ut om de sa nej när kommunen säger ja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons