Annons
Nyheter

Öland en kommun – totalt ointressant fråga?

Nyheter • Publicerad 27 april 2009

Varför är det så skralt intresse för folkomröstningen?

Folkomröstning? Vilken folkomröstning?

Annons

Jo, ungefär så verkar läget vara ute i folkdjupet för ögonblicket. När moderaterna anordnade en allmän hearing om det öländska vägvalet – en eller två kommuner, kom tre stycken allmänhet och 15 moderater.

Den 7:e juni är det dags. Hela Öland ska gå till valurnorna – är det tänkt.

Nej, vi talar definitivt inte om det totalt ointressanta EU-valet. Vi syftar på folkomröstningen om Öland. Ska ön fortsättningsvis bestå av två kommuner eller en enda sammanslagen?

Men denna, för Öland, oerhört väsentliga fråga verkar var näst intill iskall ute bland allmogen.

På onsdagskvällen anordnade moderaterna på ön en allmän hearing i ämnet på folkhögskolan i Skogsby. Mötet var vederbörligen annonserat och pluggat i media. Man hade alltså kunnat förvänta sig en anstormning av diskussionslystna medborgare – och för den delen även samtliga moderata partimedlemmar. Anstormningen bestod av 15 - 20 vilsna moderater (flertalet från Borgholm) och tre stycken ”allmänhet”...

– Jag tror inte intresset är så pass lågt – egentligen, vågar Henrik Yngvesson (M) hävda.

– Men alla kanske inte har klart för sig att det blir en folkomröstning den 7:e juni.

Varför har då inte det politiska etablissemanget tagit på sig uppgiften att driva ordentlig ”folkomröstningspropaganda”?

Frågar man runt lite i ledande kretsar får man ganska svävade svar.

– Ingen av kommunerna kommer att ordna särskilda informationsmöten. Det har i varje fall inte utgått någon generalorder om det, säger Henrik Yngvesson.

Annons

– Jag trodde det skulle anordnas en del debatter runt omkring i bygdegårdarna, förmodar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

kollegan i den södra ö-kommunen, Kent Ingvarsson (M), tror att frågan är en aning obekväm att hantera:

– Hela ärendet har blivit likt något som katten släpat in. Ingen vil ta i det.

Även om moderater och socialdemokrater (i Borgholm) påstår sig var klara ja-sägare till Öland som en kommun, är det allmänna läget i partierna oklart.

– Jag tror det är 50 - 50 jäms över i alla partier, säger Kent Ingvarsson som själv ändrat uppfattning och nu återfinns bland de tveksamma efter det att konsulterna presenterat sin rapport.

– Utredningen säger inte särskilt mycket, tycker han.

– Jag ser inte längre alla de fördelar som utlovades från början.

Men det är folket som ska avgöra – är det tänkt, även om det formellt är respektive fullmäktige som fattar beslut. Ja, egentligen är det också en sanning med modifikation, då det till syvende och sist är regeringen som har det avgörande beslutet.

Men folkviljan är förstås det grundläggande i hela beslutsprocessen. säger folket nej blir det inget av projektet. Detta innebär givetvis att folket måste ut och rösta.

Borde då inte kommunalförbundet ta på sig uppgiften att anordna stora välannonserade hearings på lämpliga platser på ön för att trumma upp intresset för frågan?

Annons

• Varför inte allmänna stormöten, utan några särskilda partipolitiska förtecken, i exempelvis Mörbylånga, Färjestaden, Borgholm och Löttorp?

– En utmärkt idé, tycker Lisbeth Lennartsson på torsdagseftermiddagen när Ölandsbladet framför förslaget.

På fredagen, efter att ha samtalat med olika politikerkollegor (på ett möte i Oskarshamn av alla ställen....), låter det dock lite annorlunda.

– Jag tycker fortfarande idén är utmärkt, men vi har beslutat att låta respektive kommun sköta det hela.

• I form av allmänna sammankomster, eller stormöten?

– Ja, precis som i förlaget, men det blir alltså respektive kommun som anordnar mötena som förmodligen kommer att äga rum på de orter som vi nämnt.

• Och lämplig information inför mötena?

– Konsulternas rapport har legat ute på nätet sedan årsskiftet...

• Men alla ölänningar är inte hemtama med internet...

– Jo, det kan vara sant, men tryckt information som enbart är baserad på konsultrapporten kommer att delas ut till hushållen redan i början av maj.

Annons

– Därefter, i mitten maj drar vi igång stormötena. Och på dessa möten kommer vi att ha tydliga representanter för både ja och nej-sida.

Förhoppningsvis kan det således bli lite drag kring frågan. Men tiden lider. Och om det är någon där ute av kvinna född som tror att EU-valet kommer att dra folket till valurnorna och därmed även folkomröstningen – glöm det. Här krävs det rejäl inhemsk lobbying av bästa öländska märke...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons