Nyheter

Öland – en kommun? Nästa år är det dags för folkomröstning

Nyheter • Publicerad 28 februari 2008

ÖLAND

En söndag i maj eller juni nästa år – då går Öland till val i kommunfrågan.

– Vårt beslut är folkomröstning i samband med EU–valet 2009, säger Lisbeth Lennartsson, c-märkt kommunalråd i Borgholm.

Valet till Europaparlamentet söndagen den 13 juni 2004 var ingen direkt väljarsuccé. Runt om i landet ratades val-urnorna, drygt 62 procent av valmanskåren var soffliggare och valförrättarna hade inte mycket att göra, det var ödsligt och glest i vallokalerna. Lika gles var nyhetsrapporteringen, Ölandsbladets summering stannade vid en halv sida om Anna Hedh och en liten notis om svalt väljarintresse (33 procent röstade i Borgholm medan knappt 38 procent gjorde detsamma i Mörbylånga).

EN ENIG TRIO

Nästa EU-val äger rum en söndag i maj eller juni nästa år (EU-parlamentet har ännu inte bestämt exakt datum) och lär lokalt på Öland dra man ur huse. Vid kommunstyrelsens arbetsutskott-sammanträde i Borgholm i förra veckan enades Lisbeth Lennartsson (c) Inger Sundbom (s) och Eddie Forsman (m) om följande beslut:

• Att finansiera utredningen ”Öland – en kommun” med 250 000 kronor/år för 2008 och 2009.

• Att besluta att folkomröstning skall genomföras i samband med EU-valet 2009.

Då är tiden mogen, resonerar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och tror även att folket är moget, trots att utredningen om ”Öland – en kommun” ännu är i sin linda.

ENGAGERAR

– Kommunsammanslagning är för de flesta mer en fråga om vad man tycker, tänker och känner än besparingar och konsekvenser. Personligen tror jag att det inte finns några större ekonomiska besparingar att göra, säger Lisbeth Lennartsson och pekar på SCB:s utredning där det sägs att en kommunsammanslagning har högst marginella effekter på bidrag och stöd från staten.

Påståendet att EU-valet i sin impopularitet kan innebära fara för lågt valdeltagande instämmer kommunstyrelsens ordförande inte i.

– Nej, det är jag inte orolig för, det här är en fråga som engagerar och som nästan alla har en åsikt om och det är också därför vi ska ha folkomröstning – det är en stor fråga och folket ska få möjligheten att tycka till, resonerar Lisbeth Lennartsson och önskar en klar majoritet för nej...eller ja.

– Jag hoppas på ett tydligt valresultat i stället för 51–49 till endera sidan. Ett sådant resultat vore olyckligt.

RÅDGIVANDE

Trots risken för ”olyckligt valresultat” föredrar Lisbeth Lennartsson en beslutande folkomröstning, det folket väljer ska också genomföras. Inom sinom tid.

– Jag vill ha beslutande, då har folket sagt sitt.

Folkomröstningar på det lokala planet är dock alltid rådgivande, men lovar partierna att följa folkets vilja kan folkomröstningen ses som moraliskt bindande.

– Det är också viktigt att det finns klara ja- och nej-röster i debatten och klara alternativ att välja mellan. Det ska inte vara som i kärnkraftsfrågan, som ”Linje 3” och annat.

På frågan vilket val hon själv kommer att göra passar Lisbeth Lennartsson, trots ivrig uppräkning av argument mot sammanslagning.

– Jag har inte satt ner foten än. Kommun-frågan kommer att hållas väldigt öppen i centergruppen och som parti tror jag inte att centern kommer att föregripa folkomröstningen, det blir ingen ”partipiska”.

STEGET FÖRE?

Arbetsutskottets beslut ska nu manglas vidare i två led, såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige ska säga sitt innan tiden för folkomröstning är helt klar.

Fast en viktig pusselbit återstår.

– Ja, sedan får vi hoppas att Mörbylånga följer samma väg som Borgholm!

Från Arlanda berättar Kent Ingvarsson, m, att kommunstyrelsens arbetsutskott i Mörbylånga troligen ligget steget före kollegorna i norr.

– Vi hade frågan uppe i måndags och kom fram till att vi troligen redan fattat det beslutet. Vi tror att vi gjorde det i samband med beslutet att göra utredningen.

– Nu ska sekreteraren kolla upp hur vi gjorde och visar det sig att vi inte fattade beslut om tid för folkomröstning får vi ta upp det så fort som möjligt. Här finns inga motsättningar mellan Mörbylånga och Borgholm, garanterar Ingvarsson.

MICHAEL STÅHL

Läsarfråga:Tycker du att Öland skall bli en gemensam kommun? Mejla till webben@olandsbladet.se

28 feb 2008 11.26.36: Såklart att Öland skall vara en kommun. I många frågor kan jag tänka mig att samverkan mellan Ölandskommunerna redan drivs. Varför inte ta steget fullt ut. /KN

28 feb 2008 13.04.12: Låter spännande, Var skall förvaltningarna ligga? Studiebesök på Gotland borde göras, de har ju varit en kommun och ett landsting i många år. Deras erfarenheter kan ju tas tillvara och visa vägen. /Sylvia O Hiller, Mörbylånga

29 feb 2008 08.52.52: Absolut en kommun, där Färjestaden är huvudkommunen. /Elisabeth

1 mar 2008 12.45.04: Jag röstar ja! /S-O P

4 mar 2008 23.26.46: För Öland vore det bra att vara en kommun. Hoppas bara att huvuddelen av kommunen kommer att styras från Borgholm – annars kommer troligtvis den delen som ligger söder om Runsbäckskurvan att dö ut helt eftersom de styrande som bor i Färjestaden inte vill att hela Öland skall leva! /Joppe

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.