Annons
Nyheter

Åklagaren kräver långa straff

Nyheter • Publicerad 21 december 2009

Under Köpingsvik-rättegångens sista dag plockade åklagare Gunilla Öhlin fram ett nytt och samtidigt bortglömt vittne med för de åtalade besvärande uppgifter.

Men efter 35 minuters överläggningar beslutade rätten att den för medhjälp till dråp misstänkte 24-åringen skulle släppas fri i väntan på dom. Den huvudmisstänkte 24-åringen får dock kvarstanna i häkte.

Annons

I slutet av förra veckan kontaktades Gunilla Öhlin av det bortglömda vittnet som hört av sig till polisen redan i september för att sedan tappas bort i förundersökningen.

Personen är anställd på psykmottagningen Kupan i Kalmar där den medåtalade 24-åringen från  midsommartragedin i Köpingsvik skrevs in i början av september.

För Öhlins ”nya” vittne hade 24-åringen berättat att han under bråket på strandpromenaden överlämnat en kniv till sin för dråp huvudmisstänkte kamrat. I rättegången har båda 24-åringarna kategoriskt förnekat liknande uppgifter från andra vittnen.

När 24-åringen skrevs in på Kupan berättade han för en polispatrull som kallats till platsen att han ”hade blod på händerna” efter tidigare händelser.

Åklagare Gunilla Öhlin krävde i sin slutplädering långa fängelsestraff för de båda 24-åringarna från Kalmar. Enligt åklagaren är det ställt utom allt rimligt tvivel att de båda 24-åringarna är skyldiga till dråp, medhjälp till dråp - alternativt grov misshandel - och vållande till annans död.

Under eftermiddagen höll de båda försvarsadvokaterna sina slutanföranden.

Efter 35 minuters överläggningar beslutade sedan rätten att släppa den för medhjälp till dråp misstänkte 24-åringen fri i väntan på dom. Den huvudmisstänkte 24-åringen kvarstannar dock i häkte.

Åklagare Gunilla Öhlin vill inte ge några kommentarer innan dom faller.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons