Nyheter

Åklagare intresserar sig för Edmarks fakturor

Nyheter • Publicerad 24 september 2009

Den märkliga ”fakturasvindeln” på Ötab har plötsligt tagit en ny vändning. I ett första steg gjorde turist-vd Gustaf Öholm och Ötab-ordförande Rolf Edmark en polisanmälan för fakturastöld. Nu är Rolf Edmark utsatt för granskning av åklagare för ”ekonomiska oegentligheter”.

När Ölandsbladet häromveckan presenterade en faktura från en förening – Bryggans Vänner – som var ställd till Ötab och uppenbarligen ute på vift, blev det ett visst tumult.

Bryggans vänner hade erhållit 34 375 kronor i stöd av Ötab, men för vad? Någon brygga existerade inte och Bengt Jonsson, som var det namn som stod för Bryggans Vänner, hade inte sett till några pengar.

Dessutom var det organisationsnummer som nämndes i fakturan uppenbarligen ett påhittat nummer.

Utbetalningen av pengarna från Ötab förmedlades av den dåvarande tillförordnade ekonomichefen på Ötab, Rolf Edmark, som också var en av drivkrafterna i föreningen Bryggans Vänner.

Allt detta var givetvis mumma för alla konspirationsteoretiker, men Ölandsbladet valde att i stället fråga: vem hade prånglat ut fakturan och i vilket syfte?

Efter Ölandsbladets avslöjande dök så ytterligare tre fakturor med koppling till Ötab och Rolf Edmark upp. Och nu blev det fart på företrädarna för Ötab. Någon var helt klart ute för att skada turistbolaget.

Vid en kontroll i arkiven visade det sig att fakturapärmar för tre hela månader – maj, juni juli år 2007 – fattades.

Vem hade burit iväg med dessa handlingar och i vilket syfte?

Gustaf Öholm och Rolf Edmark polisanmälde prompt förlusten. Men denna hårt skruvade serve har resulterat i en oväntad, och minst lika hårt skruvad serveretur.

– Vi har inlett en förundersökning under rubriceringen ’ekonomiska oegentligheter’, säger åklagare Tomas Hagman på åklagarmyndigheten i Kalmar.

• Riktat mot vem?

– Det är Edmarks fakturor vi tittar vidare på.

– Jag har inte blivit kontaktad av åklagarmyndigheten, säger Rolf Edmark, som är något överraskad över denna händelseutveckling.

Rolf Edmark, kanske inte tar saken med ro, men är mer intresserad av frågan om vem som ligger bakom försvinnandet av tre månaders fakturahandlingar.

– Och jag vet att polisen tycker att ärendet är intressant och de gräver vidare i saken.

• Och åklagarens intresse över utbetalningar till dig?

– Som jag sa, jag har inte hört ett pip från det hållet. Jag får vänta med kommentarer tills det kommer ut något mer konkret.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.